3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Станина дупка - Треска...

Price comment  Цена:
адрес:
Тетевен
имейл:
vita_tur@abv.bg
телефон:
0035967852200

Изходният пункт на екопътека „Станина дупка - Трескавец” е китният старопланински град Тетевен. Съвсем естествено, най-ниската точка по трасето се намира именно в населеното място (420 м надморска височина), а най-високата е връх Трескавец, доминиращ над околния релеф със своите 1151 метра. Продължителността на прехода е около 2 часа с нормален ход, а денивелацията на маршрута - 731 метра, което го прави достъпен за начинаещи туристи, но при препоръчително наличие на по-опитен планинар в групата.

Екопътеката тръгва от самия център на Тетевен. Подходящите сезони за преминаване по трасето са от късна пролет до късна есен, защото има сравнително опасни участъци, които биха могли да предизвикат инциденти през снежните месеци. Пещерата Станина дупка се намира в скалния венец, образуващ се под връх Трескавец. Преходът не е особено труден, но на места е доста стръмен и стремително се изкачва към каменистото плато. За сметка на това през цялото време под вас се разкрива страхотна гледка към разположения в подножието на скалния масив Тетевен.

Връх Трескавец се намира на около 3 километра северно от града по права линия. Той представлява издължено в посока изток-запад било, обградено от всички страни с отвесни скали, високи над 100 метра. По този начин единственият път до върха се явява тесен проход в източната част на скалния венец, откъдето именно минава и екопътека „Станина дупка - Трескавец”. Етимологията на името е твърде интересна – местното население е нарекло върха по този начин, защото върху него падат най-много светкавици в сравнение с останалите високи точки в района.

Поради естествената си укрепеност, билото на Трескавец е обитавано от най-дълбока древност и селищата, съществували там, се застъпват плътно през вековете, независимо от смяната на властващите в региона народи. При археологически разкопки са открити останки от жилищни и обществени сгради, както и дълбок резервоар за събиране на дъждовна вода. Намерени са и много монети, предмети от бита и оръжия. Следи от крепостни стени има само от изток, тъй като от другите страни билото е непристъпно. Трескавец е използван от местното население като място за укритие по време на кърджалийските набези.

Екопътека „Станина дупка - Трескавец” е привлекателна за туристите, тъй като съчетава разходка в прекрасната природа в околностите на Тетевен с невероятните панорами, разкриващи се от връх Трескавец и историческото наследство, което носи той. Препоръчително е по време на прехода да сте подходящо екипирани и да носите удобни туристически обувки, които да стягат глезените ви, за да избегнете изкълчване на по-стръмните участъци.

  • Екопътека
Тетевен - Забележителност Екопътека Станина дупка - Трескавец - Снимка 1 Тетевен - Забележителност Екопътека Станина дупка - Трескавец - Снимка 2 Тетевен - Забележителност Екопътека Станина дупка - Трескавец - Снимка 3 Тетевен - Забележителност Екопътека Станина дупка - Трескавец - Снимка 4