3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Тетевенски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Тетевен
имейл:
телефон:

В южното подножие на връх Острец се намира Тетевенския манастир „Св. Илия”. Някога светата обител е възникнала североизточно от Тетевен, но градът толкова се е разраствал през годините, че манастирът вече е в пределите му. Понястоящем манастирът не функционира и няма обитаващи го монаси.

Най-вероятно манастирът „Св. Илия” е основан през XI в. Предание разказва как българският цар Иван Шишман, управлявал в периода 1371-1395 г., дарил на обителта дървен кръст със сребърна обковка. На нея били изобразени евангелски сцени. Още сведения за дейността на манастира през XVII в. получаваме от требник, който се пази в Националния църковен историко-археологически музей в София. Преди Освобождението пък Тетевенският манастир, подобно на много други по българските земи, се превръща в книжовен център с килийно училище и библиотека. Обителта е редовно посещавана от дейци на националноосвободителното движение.

В наши дни от някогашния манастирски комплекс са оцелели църквата и една жилищна сграда. Учените определят църквата като уникална. Тя е с конхи и два купола на високи барабани, но само източната апсида и двете конхи са първоначални (17 в.), а другите две конхи и вторият купол са добавени през 1869 г. Храмът е без притвор и има един западен вход и един вход в югозападната конха. Между двете северни конхи е изградено достъпно само отвън помещение, приспособено за костница. Надпис върху църквата гласи, че през 1779 г. турците опожаряват и разграбват Тетевен, но манастирът оцелява.

Сред оскъдните останки от стенописи правят впечатление тези от XVII в в олтарната част и от XIX в. вътрешността на църквата. Напълно възможно е те да са дело на Иван Доспевски - български художник-живописец, представител на Самоковската художествена школа. Син на Димитър Зограф.

Запазен е и иконостас от XIX в. Според историческите сведения той е дело на тетевенски или тревненски резбари, които са изработили и иконостаса в параклиса "Свети Никола" в Троянския манастир. Царските двери тук и там са еднакви. Особено ценни в манастира са иконите от 18 в. на "Св. Илия", "Христос Вседържител", "Йоан Кръстител", "Св. Константин и Елена" и "Архангелски събор".

До Тетевенския манастир „Св. Илия”, намиращ се в град Тетевен, се стига пеша. В обителта не се предлагат настаняване и храна.

  • Манастири
Тетевен - Забележителност Тетевенски манастир - Снимка 1 Тетевен - Забележителност Тетевенски манастир - Снимка 2 Тетевен - Забележителност Тетевенски манастир - Снимка 3