2 stars 2 stars

Музей
Тетевен - Исторически музей

Price comment  Цена:
1
адрес:
Тетевен, пл. Сава Младенов
имейл:
kameliak@mail.bg
телефон:
+35967852005

Тетевен е китно градче, запазило старинния си вид и духа на отминалите горди времена. Сгушен сред природата на Стара планина, покрай течението на река Бели Вит, за историята на красивия град не се знае много. Историческият музей на Тетевен е създаден още през 1911 г. първоначално като дом-паметник, а през 1932г се отделя в самостоятелна сграда. Построен е с труда и даренията на доброволци от града, които искали да отдадат почит на своите съграждани, загинали за освобождението на България. Експонатите в него са групирани в три експозиции - археологическа, етнографска и възрожденска. Изложени са находки като оръдия на труда от късния палеолит и неолит, различни съдове и оброчни плочки дават информация за културата на траките, живели по тези земи. Посетителите могат да видят още средновековни оръжия, съдове и монети. Повече за облеклото, бита и занаятите в Тетевен и региона посетителите могат да научат в етнографската експозиция. Изложени са автентични женски и мъжки народни носии от региона. Вещи, документи и множество фотографии от 19в увековечават участието на местните хора в борбите за национално освобождение. Беседите са само на български и струват 3 лв.

В Тетевен може да посетите църквата Светая Светих, която се оказва по-голяма от очакваното или множеството къщи-музеи, но със сигурност ще се удивите на тишината и спокойствието на градчето.

Работно време: 09:00 до 17:00

Тетевен - Забележителност Тетевен - Исторически музей - Снимка 1 Тетевен - Забележителност Тетевен - Исторически музей - Снимка 2 Тетевен - Забележителност Тетевен - Исторически музей - Снимка 3 Тетевен - Забележителност Тетевен - Исторически музей - Снимка 4