3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Язовир Тешел

Price comment  Цена:
адрес:
Тешел
имейл:
телефон:

Язовир Тешел, наричан още изравнител Тешел, е изграден на Буйновска река, близо до ВЕЦ Тешел. Част е каскадата Доспат-Въча. Въведен е в експлоатация през 1984 година с цел да се отвежда към него водата от язовир Доспат. Макар че водите на Тешел са пълни с шаран, уклей, бял и амур, практикуването на спортен риболов на неговата територия е напълно забранено и водоемът е под охрана. За сметка на това обаче близко разположените реки - Буйновска и Триградска, предлагат една не лоша алтернатива за любителите на този вид спорт. Може да условите във водите им пъстърви, ако имате този късмет и естествено доза майсторлък. В близост се намира и местността Чайра, където освен разходка с лодка, може да се отдадете на риболов и да хванете шаран, сом, костур, бяла риба и други.

Местността около язовира е изключително красива, може да се насладите на Родопа планина в пълния и блясък. Из тези части на планинския масив се намират едни от най-популярните природни туристически дестинации в България. Ще бъдете смаяни от крастата на Буйновското ждрело. Следвайки река Буйнавска в посока юг ще се натъкнете на Дяволския мост и водопада. В този район се намира и известната площадка Орлово око.Тя е надвесена от най-високата скала над ждрелото и разкрива невероятна панорама. На североизток от язовира се намира и резерват Казаните, едно приказно място с неповторима природа. Ако сте решили да обиколите тези части на България и търсите къде да отседнете може да го направите в село Ягодина. Небезизвестната Ягодинска пещера, задно с Триградското ждрело, трябва задължително да бъдат включени в списъка ви с природни обекти за посещение.

  • Язовири
Тешел - Забележителност Язовир Тешел - Снимка 1 Тешел - Забележителност Язовир Тешел - Снимка 2 Тешел - Забележителност Язовир Тешел - Снимка 3