3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Кованлъка – нос Калиакра

Price comment  Цена:
адрес:
Топола
имейл:
телефон:
00359896798912

Този туристически маршрут започва от прабългарското селище в местността Кованлъка край село Топола (община Каварна, област Добрич). Трябва да имате предвид, че до археологическия обект може да се стигне единствено с автомобил или специализиран транспорт, особено, ако не сте опитни туристи.

Кованлъка се намира на три километра северзападно от село Топола и само на осем от един от големите курорти по северното ни Черноморие – Каварна. Останал за дълги години встрани от интереса на масовия турист, в момента Кованлъка привлича все повече внимание, не само заради това, че е един от най-големите археологически обекти, свързани с най-ранната история на прабългарските поселения на юг от Дунав, но и поради невероятно красивата рирода наоколо.

Закътано между Добруджанското плато и Черноморското крайбрежие, това местенце е характерно с огромно разнообразие на раститения и животинския си свят, най-вече в орнитологично отношение, тъй като оттук минава пътят за сезонна миграция на прелетните птици, известен като Виа Понтика. Все пак, най-важна за нас, българите, е стойността му в исторически план. През 1967 година в Кованлъка са открити множество вкопани къщи, административни сгради и укрепителни съоръжения, датирани от самото зараждане на Дунавска България. В близост има и огромен некропол, в който са открити почти шестотин гроба.

Втората спирка по маршрута е Историческият музей в Каварна (улица „Черноморска“ 1), разположен в реставрираната сграда на средновековна баня, известна като Хамама. В комплекса е включена и стара, много красива чешма. Експозицията презентира развитието на града и региона в културно, политическо и икономическо отношение от ранното Средновековие, та чак до началото на Втората световна война.

Тук са изложени експонати от големия керамичен център и ранно селище на прабългарите край село Топола, както и множество монетни находки, които са красноречиво доказателство за икономическите и политически връзки на Карвунското княжество с Византия, Венеция и западноевропейските търговски сили по време на Средновековието.

Трасето завъшва на нос Калиакра, една от най-магнетичните и обрамчени с легенди туристически дестинации в цялата страна. Той се намира на дванадесет километра югоизточно от Каварна и е вдаден почти на два километра навътре в морето, като на места отвесните скали, които го изграждат, достигат височина до седемдесет метра. Природата тук наистина пленява със суровата си красота, а носът предлага невероятни панорамни гледки към Черно море и съседните крайбрежни области, които са не по-малко впечатляващи.

Калиакра е обявен за природен и археологически резерват, в границите на който влизат диви степи, крайбрежни скални образувания, част от пътя за сезонни миграции на птиците Виа Понтика и повече от 400 вида растения. Древното селище на това място е основано през IV век преди новата ера от племето тиризи, а по време на Римската империя крепостта е разширена. В годините преди падането на България под османска власт Калиакра се превръща в цветущо търговско пристанище. След това губи значението си, но в момента тук има изграден музей, в който можете да разгледате хиляди експонати и да си закупите информационни материали.

  • Маршрути
Топола - Забележителност Маршрут Кованлъка – нос Калиакра - Снимка 1 Топола - Забележителност Маршрут Кованлъка – нос Калиакра - Снимка 2 Топола - Забележителност Маршрут Кованлъка – нос Калиакра - Снимка 3