3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Маршрут Кованлъка – Хамама Каварна

Price comment  Цена:
адрес:
Топола
имейл:
телефон:

За предприемане на пътуване по този маршрут е задължително да имате автомобил или да разчитате на организиран транспорт и препоръчително да наемете екскурзовод, тъй като много от забележителностите по него остават встрани от основните туристически дестинации. Така че, хубаво е да се доверите на човек, който може да ви обясни повече за тях, защото те наистина си заслужават.

Първата спирка по трасето е местността Кованлъка. Тя се намира на три километра в северозападна посока от село Топола (област Добрич) и на само осем километра на югозапад от един от големите ни курортни градове по северното Черноморие – град Каварна. Макар и да не е позната на масовия турист, Кованлъка е забележителна поради няколко причини. На първо място е красивата й природа, тъй като тя е закътана сред Добруджанското плато, съвсем близо до морския бряг и съчетава богато разнообразие на растителен и животински свят. Освен това съхранява богато историческо наследство – през 1967 година тук е открито прабългарско селище от зората на българската държавност на юг от Дунав. Разбира се, не трябва да забравяме и отличните места за отдих и забавление, разположени тук.

При разкопките в Кованлъка са намерени множество къщи, повечето от които са вкопани и има само един вход, което улеснявало защитата им при евентуални нападения. Официалните сгради и домовете на по-заможните жители били изградени от камък, с трамбована глина или каменни плочи на подовете и масивни дървени греди, които поддържали покривите. Тук са открити многобройни следи от голям център за производство на керамични съдове. До самото село Топола е разкопан и голям некропол с почти петстотин гроба, в който има богати материали, даващи информация за вярванията, обредите и светогледа на древните българи.

Следващата спирка по този маршрут е Историческият музей в Каварна (улица „Черноморска“ 1), помещаващ се в сградата на средновековна баня, реставрирана наскоро. Сбирката представя развитието на населеното място от ранното Средновековие, та чак до началото на Втората световна война. Особен интерес представлява експозицията на предмети, експониращи бита и културата на племената, които по онова време обитавали граничната византийска провинция Малка Скития. Привлекателна сила за туристите имат и няколкото монетни съкровища от различни епохи, които могат да бъдат видени тук.

Това е и последната спирка по маршрута, тъй като той завършва с разглеждане на Хамама (някогашната баня, в която се помещава и музея), строен през ХV век. Представляващ масивна сграда с куполен покрив, строена от камък, Хамамът е красив архитектурен ансамбъл, тъй като включва и живописните чешми, разположени в близост. Реставриран изцяло, той е едно от най-привлекателните места за посещение в Каварна. Разбира се, обиколката ви може да завърши с разходка из града или приятен релакс на плажа.

  • Маршрути
Топола - Забележителност Маршрут Кованлъка – Хамама Каварна - Снимка 1 Топола - Забележителност Маршрут Кованлъка – Хамама Каварна - Снимка 2 Топола - Забележителност Маршрут Кованлъка – Хамама Каварна - Снимка 3