3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Триград – Бу...

Price comment  Цена:
адрес:
Триград
имейл:
телефон:

Изходната точка на този вълнуващ и не особено труден маршрут с дължина от тридесет и два километра е центърът на красивото село Триград, закътано в Централните Родопи и известно на масовия турист с множеството природни забележителности в покрайнините си. Оттук се тръгва към новата му махала, откъдето пък се поема по макадамов път в югозападна посока. Първата цел е панорамната местност Балдаран. В този си участък маршрутът се вие плавно по източните склонове на връх Кокалов камък.

От Триград до най-високата точка на плавното изкачване ви делят около три километра. После започва полегато спускане, за да се озовете в Балдаран, където можете да починете за кратко край красива малка чешма, след което трябва да завиете на запад (надолу, вдясно) на близкия разклон. Спускането продължава през обширни тревисти местности и не след дълго вече сте в живописната долина на река Аджиларска. Ако имате време и желание, тук можете да направите дълга почивка или дори да пренощувате, защото на мястото е изграден заслон и има чешма с прекрасна вода.

Продължението на трасето следва пътя, който се изкачва по склона над заслона. След приблизително километър маркировката прехвърля билото на близкия рид и тръгва по хоризонтала на северозапад. Не след дълго трябва да се подготвите за ново спускане, този път към живописната долина на Буйновска река. Когато я пресечете по малко и живописно мостче, излизате на асфалтовия път за Буйново. Трябва да направите ляв завой и след около два километра приятно и леко каране ще достигнете до красивото малко селце. Тук можете да поседнете в някоя от малките механи и да отдъхнете сред нереалните за жителя на големия град тишина и спокойствие.

От Буйново трасето следва шосето в югоизточна посока, към село Кожари. Когато минете през него, стигате до горски път, движещ се по течението на реката. След не особено стръмно изкачване, за малко повече от половин час излизате на самата гранична полоса между България и Гърция. Оттук карате по път, който се спуска първоначално в северна, а по-късно и в североизточна посока, за да ви изведе в село Водни пад. Прибирането от поредното китно селце по маршрута до Триград става по седемкилометров камионен път.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – Буйново - Триград - Снимка 1 Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – Буйново - Триград - Снимка 2 Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – Буйново - Триград - Снимка 3