3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Триград – се...

Price comment  Цена:
адрес:
Триград
имейл:
телефон:

Този сравнително лесен и много приятен велосипеден маршрут запознава туристите с голяма част от природните забележителности по горното течение на река Триградска. Изходната му точка е именно Триград – красивото село, сгушено в диплите на Централните Родопи, край което се намират едни от най-големите туристически атракции на региона. Ако имате време и желание, можете да пренощувате в някоя от къщите за гости в селото, да разгледате красотите в околността, традиционната му архитектура и да се запознаете с местната кухня, една от най-специфичните в България.

От селото се тръгва на юг към конната база „Триград“, като маршрутът следва тесен асфалтов път, който е прокаран по изключително красивата долина на Триградска река. Последователно се подминават отбивките за селата Водни пад (вдясно, на югозапад) и Жребово (наляво; изток). След два километра и половина се стига и до отклонението за село Кестен, което също се намира на изток от главния път. Ако имате желание и време можете да се отбиете до него – там имате възможност да направите кратка почивка и да похапнете нещо.

При положение, че решите да влезете в селото, трябва да се върнете до началото му, за да продължите по маршрута. Оттам се отклонява черен път, който ви отвежда в югоизточна посока. Трудно ще се объркате, защото той продължава да следва долината на реката, за да ви изведе след приблизително километър до изоставена сграда (на бившата гранична застава), където се разклонява.

На това място маршрутът продължава на югоизток, по лявото отклонение, което фактически се явява основният път. През цялото време той не се отделя от главния приток на Триградска река и след приблизитено половин час ви извежда на просторна билна заравненост, покрита с трева. В далечния спрямо пътя край можете да видите граничната полоса с Гърция, изключително строго охранявана и от двете страни до преди две десетилетия.

Гледката към по-голямата част от Южните Родопи е изключителна. Пред вас се разкрива безкрайното море от планински ридове както на българска, така и на гръцка територия. След като й се насладите (няма да ви е изобщо лесно), можете да се върнете до изходната точка село Триград по същия маршрут.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – село Кестен – граница с Гърция - Снимка 1 Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – село Кестен – граница с Гърция - Снимка 2 Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – село Кестен – граница с Гърция - Снимка 3 Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – село Кестен – граница с Гърция - Снимка 4