3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Триград – Ча...

Price comment  Цена:
адрес:
Триград
имейл:
телефон:

Дължината на този красив маршрут със средно ниво на трудност е двадесет и шест километра. Изходната точка е едно от най-живописните села в Централните Родопи – малкото и закътано след невероятно богатство на природни и исторически забележителности Триград, където можете да се насладите в цялата му пълнота на магичния дух на тази планина. От центъра на селото поемате на север, по посока на една от най-известните и впечатляващи пещери у нас – Дяволското гърло.

Когато достигнете до долния край на селото, се отбивате вдясно, за да преминете по дървено мостче и да достигнете до сградите на бившето ТКЗС. Оттук започва изкачване по отсрещния рид, като първоначално маршрутът ви отвежда на североизток, след което набирате стремително височина и трасето променя посоката си на изток, за да започне да се движи хоризонтално и за около половин час да ви изведе до обширна тревиста и панорамна местност, осеяна с остри карстови скали, в чийто източен край има хубава чешма.

За кратко след чешмата трасето води през прохладна гора, но скоро отново излиза на планински пасища, където е нужно много внимателно да следите за отбивка източно (вляво) от пътя, обозначена с червена туристическа маркировка. На това място трябва да навлезете в гората и да започнете кратко, не особено стръмно изкачване, след което идва спускане към долината на Чаирска река. Когато достигнете до горски път, виещ се нагоре по красивата й долина, трасето ви отвежда наляво и серпентинообразно се спуска до бетонов мост.

След прекосяването на реката по моста трябва да направите десен завой и да поемете по дясна пътечка, която следва брега. Не след дълго ви очаква тежко и стръмно, но кратко изкачване в източна посока. Усилията обаче си заслужават, защото маршрутът ви извежда до циркуса, в който се намират вълшебно красивите Чаирски езера. Само на десетина минути оттук е едноименната туристическа хижа, в която можете да се подслоните при нужда. Имате възможност и да лагерувате или да си направите пикник в близкия заслон, при който има и чешма с хубава вода. Връщането става или по същия път или по шосето, което стига до Триград покрай долината на река Чаирска.

  • Маршрути
  • Езера
  • Веломаршрути
Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – Чаирски езера - Триград - Снимка 1 Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – Чаирски езера - Триград - Снимка 2 Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – Чаирски езера - Триград - Снимка 3 Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – Чаирски езера - Триград - Снимка 4