3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Триград – Яг...

Price comment  Цена:
адрес:
Триград
имейл:
телефон:
00359889903642

Изходната точка на този приятен и сравнително лек велосипеден маршрут е село Триград, закътано между ридовете на Централните Родопи. То е едно от най-красивите в тази магична планина и привлича много туристи, тъй като е разположено в район, изобилстващ на природни, исторически и културни забележителности. Самото село също впечатлява със съхранената си архитектура, запазените традиции и уютните местенца, които можете да посетите, за да се насладите на специфичната местна кухня.

Трасето започва от центъра на Триград, откъдето се поема по макадамов път, който плавно се изкачва на север по склона на планинския рид. Той е всечен в него и имате възможност да се насладите на зашеметяващи панорамни гледки към Триградското ждрело. Маршрутът се изкачва плавно в продължение на около два километра и половина, след което започва да се спуска към живописна долина. Минавайки през нея, излизате на обширни тревисти площи и, през землището, достигате до село Ягодина.

Оттук до Ягодинската пещера води асфалтово шосе, следващо живописното ждрело на Буйновската река. На мястото, на което достигнете до реката, трасето прави завой вляво (в южна посока) и скоро ви извежда до изкуствения вход на пещерата. Посещението й наистина си заслужава, тъй като тя е една от най-красивите в България. Можете да оставите велосипеда си отвън, а туристическата й обиколка отнема малко повече от половин час.

От Ягодинската пещера маршрутът продължава на юг, все така по шосето, което води до село Буйново. Три километра и половина ви делят от водослива на Буйновска и Аджиларска река. Именно към втората от тях се насочва трасето, следвайки хубав горски път, движещ се по живописното й ждрело. Ако сте уморени или искате да усетите пълноценно атмосферата на това кътче от Родопите, можете да спрете за почивка при чешмата с хубава вода, край която е изграден заслон. И е по-добре да го направите, тъй като следва последното сериозно изкачване по маршрута.

Оттук към Триград се продължава по път, който прекосява реката и се изкачва до друг, който серпентинообразно слиза в източна посока. Около половин час по-късно трасето ви извежда на добър път в местността Балдаран. Трябва да завиете наляво, скоро след което започва плавно спускане. Получавайки възможност да се наслаждавате на прекрасните гледки във всички посоки, неусетно ще се върнете в изходната точка на маршрута Триград.

  • Маршрути
  • Пещери
  • Веломаршрути
Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – Ягодинска пещера – Аджиларска река - Снимка 1 Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – Ягодинска пещера – Аджиларска река - Снимка 2 Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – Ягодинска пещера – Аджиларска река - Снимка 3 Триград - Забележителност Велосипеден маршрут Триград – Ягодинска пещера – Аджиларска река - Снимка 4