3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Триград – Ягодинска...

Price comment  Цена:
адрес:
Триград
имейл:
телефон:

Изходната точка на туристическия маршрут е т.нар. „нов” квартал на село Триград (община Девин, област Смолян). Оттук се тръгва в северозападна посока, по черния път за село Ягодина (община Борино, област Смолян), който се изкачва плавно към изветреното карстово било. След по-малко от половин час се озоваваме на висока, открита площадка, от която се открива невероятна гледка към почти отвесните северни склонове на Триградските скали.

Маршрутът за село Ягодина продължава, вече следвайки маркировката (червена) на европейския маршрут Е8. Трасето известно време следва панорамното било, след което се спуска полегато през селскостопанските земи на селото. Цялото разстояние от Триград до Ягодина не би трябвало да ви отнеме повече от два часа с нормален ход. Ако не бързате и не държите да минете маршрута за един ден, а предпочитате да се потопите в магичната атмосфера на Родопите, можете да се възползвате от някоя от многобройните квартири, които дават ягодинци. Те предлагат и традиционна местна кухня, така че бъдете сигурни, че си заслужава да поостанете.

За Ягодинската пещера се тръгва по асфалтовия път за градовете Девин и Доспат. Ако не искате да рискувате, можете да не се отклонявате от шосето, но в противен случай не ви пречи да се възползвате от стръмните пътечки, които на много места пресичат серпентините на пътя, като по този начин ви спестяват много ходене и ви помагат да се докоснете до природата, вместо да „трамбовате” по асфалта.

Който и вариант да изберете, маршрутът се спуска (на места плавно, на места по-стръмно) към долината на Буйновска река. На малко повече от километър след центъра на Ягодина се стига до разклонение. Оттук трябва да поемем на юг (вляво), отново по асфалтов път, който след около 800 метра ще ни изведе точно пред входа на една от най-красивите и посещавани пещери в България – Ягодинската.

Пещерата е дълга около 10 километра и има три нива, от които е облагородено и електрифицирано само най-ниското. Тук е изградена 1100-метрова пътека за посетителите. Входът и изходът към този етаж са прокопани изкуствено. Естественият вход води към първия й етаж, където са открити следи от праисторическо жилище. Ягодинската пещера разкрива пред посетителите си и невероятно красиви сталактити, сталагмити, пещерни перли и други скални образувания. Трябва да имате предвид, че температурата в пещерата е постоянна целогодишно и е 6 градуса, така че се обличайте добре.

  • Маршрути
  • Пещери
Триград - Забележителност Маршрут Село Триград – Ягодинска пещера - Снимка 1 Триград - Забележителност Маршрут Село Триград – Ягодинска пещера - Снимка 2 Триград - Забележителност Маршрут Село Триград – Ягодинска пещера - Снимка 3 Триград - Забележителност Маршрут Село Триград – Ягодинска пещера - Снимка 4 Триград - Забележителност Маршрут Село Триград – Ягодинска пещера - Снимка 5