3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Триградско ждрело

Price comment  Цена:
адрес:
Триград
имейл:
телефон:
+35930419200

Може да се каже, че Триградското ждрело е едно от най-изумителните места, които бихте могли да посетите в родината. Това е и една от причините, поради които тази забележителност е един от стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Намира се на 2 километра северно от село Триград. Триградското ждрело е впечатляващо с размерите и формата си. За голяма част от посетителите , ждрелото изглежда страшно , но същевременно ги смайва с величествеността си . Пътят от Девин до село Триград минава по живописното ждрело над реката. На места реката се губи в недрата и отново се показва. Троградското ждрело е обявено за защитена територия през 1963 г. Впечатляващото Триградско ждрело следва поречието на река Триградска по пътя Девин–Триград. За да се доберете до Триградското ждрело от Девин трябва да следвате извивките на реката към нейните извори. Пътят ще ви позволи да се любувате на невероятни природни картини и местности - надвиснали над реката скални каскади, както и живописни полянки.

Едно от най-интересните места в района на Триградското ждрело е пропастната пещера “Дяволското гърло” с нейния невероятно красив 42-метров водопад, който се спуска надолу в пещерата и е един от най-високите в Европа. Много интересна и също достъпна за туристи е Харамийската пещера, която се намира в скален венец срещу Дяволското гърло. В нея са открити останки от жилища от неолита, а днес са изработени макети на хората, живели там. Достъпът до нея обаче е възможен само със специална екипировка и водач. Недалеч се намира и красивата Ягодинска пещера. Пътят през ждрелото води до живописното родопско село Триград. Тук ще Ви посрещнат гостоприемно, може да отседнете в някоя от къщите и да похапнете вкусни местни ястия.

Триград - Забележителност Триградско ждрело - Снимка 1 Триград - Забележителност Триградско ждрело - Снимка 2 Триград - Забележителност Триградско ждрело - Снимка 3 Триград - Забележителност Триградско ждрело - Снимка 4