3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Триград

Price comment  Цена:
адрес:
Триград
имейл:
toursmolyan@abv.bg
телефон:
+35930162530

Триград е малко и прекрасно селце,сгушило се в безкрайното очарование и топлота на Западните Родопи. То се намира в близост до границата ни с Гърция. Според разкритите археологически находки тази територия е била обитавана още в дълбока древност. Тук са живяли различни древни племена и народи, всеки от които е оставил частица от себе си и своята култура като наследство за следващите поколения. Те високо ценяли достойствата и плодорието на земята, както и изумителната природа, източник на жизненоважни блага за тях. Името на селището най-вероятно идва от тракийската дума Три Ибрие, което в превод значи „Три града”. Местна легенда разказва, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал между клоните на дърветата, сякаш заслушан в неговата музика, птиците спирали във въздуха и животните спирали по горските пътеки, а зверовете укротявали. Когато вакханките разкъсали певеца и го хвърлили в реката, всяка капка от кръвта му се превърнала в красиво планинско цвете, наречено силивряк, чиито нежни цветове са разпръснати по планинските поляни. В Триград от 2003 година в началото на август се провежда Фестивалът на Орфическите мистерии.

В наши дни Триград е прочута туристическа дестинация. Множество посетители се тълпят тук, за да могат да се насладят на необикновените скални образувания, феномени и чудеса изваяни от времето и природата.

Сред най-уникалните места, които трябва да посетят е Ягодинската пещера. Тя има дължина от 10 км. и се шири на общо три етажа. Нейните сталактити, сталагмити и сталактони са просто неповторими. Дяволското гърло също е много добре позната на повече любители на туризма. Страшното си име получава от предишния си вход, а сега вече изход , приличащ много на дяволска глава. В една от залите й може да се побере дори цялата софийска катедрала „Александър Невски”.

Забележително и неописуемо красиво е Триградското ждрело. То е дълго към 7 км. и е третото по дължина ждрело в България.

В селцето има много къщи за гости със самостоятелни стаи, където нощувките варират между 10 и 20 лв на вечер на човек. Селото предлага на гостите си много атракции и възможности за активна почивка: функционира конна база, предлагаща коне за езда и обучение с инструктор, организират се походи с мотори “Ендуро” с водач, съществуват възможности за скално катерене и делтапланеризъм.

Триград - Забележителност Триград - Снимка 1 Триград - Забележителност Триград - Снимка 2 Триград - Забележителност Триград - Снимка 3 Триград - Забележителност Триград - Снимка 4 Триград - Забележителност Триград - Снимка 5