3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Харамийска Пещера

Price comment  Цена:
адрес:
Триград
имейл:
toursmolyan@abv.bg
телефон:
0035930162530

Харамийска дупка е пропастна пещера в Рило-Родопската област. Намира се на 1 км североизточно от село Триград, от източната страна на Триградското ждрело. Дължината й е 510 м. Пещерата не е електрифицирана. Пещерата представлява две свързани с 43-метрова пропаст пещери. Влиза само с водач и специална екипировка. Информация за реда на влизане в пещерата може да се получи от касата или екскурзовода на пещера Дяволското гърло. Желателно е предварително записване. Местата в групата за влизане са ограничени. Сборното място е сутрин до 10 часа на паркинга пред Дяволското гърло. До входа на Харамийската пещера се стига след 20 метра вертикално изкачване с помощта на водач и алпийска екипировка. До голямата зала вътре се слиза след 43-метрово спускане с въже надолу.

До входа на пещерата води пътечка, започваща от паркинга при Дяволското гърло – 10 минути изкачване през борова гора.

В пещерата са открити останки от първобитни хора – техни макети, разположени в естествено осветената входна част, са една от атракциите в Харамийската пещера. Вътрешната част не е оборудвана със светлини – влиза се със собствено осветление и защитно облекло. Във вътрешността на пещерата има няколко малки зали. Входът на една от тях е много тесен – преминава се пълзешком. Следва най-интересната и вълнуваща част на пещерата – спускане в 43-метровата пропаст към огромна зала, дъното на която е покрито с каменни блокове. Тази зала е естествено осветена от втория вход на пещерата, който всъщност е „изходът”. За преодоляването на този участък е необходимо пълно доверие към инструкторите и екипировката. От „изхода” друга пътечка с панорамна гледка към Родопите отвежда обратно до паркинга при Дяволското гърло.

Харамийската пещера дава възможност на всеки желаещ да се докосне до истинско екстремно преживяване. Пещерата е достъпна само с подходящ инвентар и използване на алпийска и спелеоложка техника. Затова при посещението й се изискват малко смелост, малко сила и много ентусиазъм. В Харамийската пещера човек се сблъсква с естествените страхове – от тъмно, тясно и високо. Преодоляването им с помощта на опитните водачи и добрата компания гарантира незабравими моменти в пещерата.

Цената за вход в пещерата е 30 лева.

На Туристите и любителите на екстремни изживявания, които искат да се възползват от получаване на пълна екипировка и професионална помощ през цялото приключение ще им струва 180 лева.

  • Пещери
Триград - Забележителност Харамийска Пещера - Снимка 1 Триград - Забележителност Харамийска Пещера - Снимка 2 Триград - Забележителност Харамийска Пещера - Снимка 3