3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Амбарица

Price comment  Цена:
адрес:
Троян
имейл:
governor@lovech.government.bg
телефон:
0035968600003

Връх Амбарица е един от най-високите върхове в Централна Стара планина. Разположен на височина 2166 метра, при хубаво време и добра видимост предлага неповторимо преживяване накъдето и да насочите погледа си. Гледката към Северна и Южна България пълни душата. В георгарфските карти ще видите връх Амбарица под името връх Левски. Това име обаче не е популярно сред планинарите.

Върхът се намира по билния маршрут хижа Добрила – връх Ботев, който се движи по вододелното било на Троянска и Калоферска планина. Не се препоръчва за използване през зимата, защото е лавиноопасен. За алпинистите представлява траверс от ІV б категория на трудност. Амбарица е част и от прехода Ком-Емине. През лятото има възможност и да подсечете върха от юг, но ще пропуснете впечатляващите гледки.

Типичен двоен връх, Амбарица е граничен за общините на Сопот и Троян. Има полегато и тревисто било. Именно оттук извира река Черни Осъм – началото й дават две малки ручейчета, които се стичат от западната страна на върха. Те се съединяват и са наречени „Чатал чучур“. Легендата разказва, че тук са били хамбарите /житницата/ на Крали Марко, и оттук и името „Амбарица“.

Ако искате да покорите върха, можете да го направите от хижа Добрила и от хижа Амбарица. В първия случай ще ви е необходим един час, а във втория – два часа. От върха ще можете да се насладите на приказна гледка на изток към най-високия връх в Стара планина - Ботев (2376 м) и в. Голям Купен (2169 м), а на запад – връх Вежен (2198 м)и Троянския проход.

Остане ли ви време за културен туризъм, задължително отскочете до близките църкви и манастири. Там ще откриете църквите „Св. Богородица” в Карлово, „Св. Петка Параскева” в Априлци, „Св. Архангел Михаил” в Анево, „Св. Георги Победоносец” в Априлци, „Св. Св. апостоли Петър и Павел” в Сопот и много други. От манастирите си заслужават Калоферският манастир „Рождество Богородично”, Сопотските манастири „Въведение Богородично” и „Св. Спас”. Тук ще можете да надникнете и в родните домове на бележити личности в българската история – къща-музей „Иван Вазов” в Сопот, Национален музей „Васил Левски” в Карлово и др.

В района на върха работят няколко хижи - Амбарица, Балкански рози, Васил Левски, Дерменка, Добрила, Зора, Незабравка, Плевен, Равнец, Рай и Хубавец.

  • Върхове
Троян - Забележителност Връх Амбарица - Снимка 1 Троян - Забележителност Връх Амбарица - Снимка 2 Троян - Забележителност Връх Амбарица - Снимка 3