3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Беклемето

Price comment  Цена:
адрес:
Троян
имейл:
office-tr@centralbalkan.bg
телефон:

Екопътека „Беклемето” започва в най-високата точка на прохода Троян – Кърнаре, известна като Беклемето. Маршрутът варира между 1550 и 1696 метра надморска височина и се отклонява на изток от главния път, в посока хижа „Дерменка”. Той следва трасето на Международния маршрут „Ком - Емине” до кръстопътя му с древния римски калдаръм, свързвал Улпия Ескус (при село Гиген) и Филипополис (Пловдив).

След това се отклонява вдясно и продължава по античния път в посока връх Курт хисар (Вълча крепост). По протежение на екопътеката са изградени два къта за отдих, при всеки от които са поставени информационни табла, предлагащи ни любопитни данни за линията на хоризонта и характерните за района представители на фауната.

След сравнително кратък преход се достига и до крайната точка на маршрута – местността Влашки мандри, закътана между споменатия по-горе Курт хисар и връх Сиврията. Тук са открити останките на римска крайпътна станция, а в момента е издигната панорамна площадка, снабдена с информационна табела, разкриваща ни историята на района.

Оттук екопътеката се връща обратно на запад, преминавайки през тревисто било и подсичайки два слабо открояващи се над него върха, след което отново излиза на римския път и го следва до изходната точка, минавайки през Каменната порта. Общата дължина на маршрута е 9 километра. Трасето е изключително лесно за преминаване, подходящо е за неопитни туристи, възрастни хора и групи с малки деца.

По цялото протежение на екопътеката се откриват невероятни гледки във всички посоки, но най-впечатляваща е панорамата, която можем да видим в хубаво време от площадката, изградена в крайната точка на маршрута. Оттам имате възможност да се насладите на всички старопланински върхве на изток до Ботев и на запад до Вежен. В северна посока се издига Васильовска планина (най-високата в Предбалкана) с първенеца си връх Васильов. На юг пък, освен сравнително близката Средна гора, можете да се порадвате и на синеещите се в далечината Родопи и Рила. Трасето е подходящо за всички годишни времена, но все пак препоръчително е да го преминете през топлите месеци, тъй като през зимата районът се характеризира с големи снегонавявания.

  • Екопътека
Троян - Забележителност Екопътека Беклемето - Снимка 1 Троян - Забележителност Екопътека Беклемето - Снимка 2 Троян - Забележителност Екопътека Беклемето - Снимка 3