3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Зелениковски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Троян
имейл:
телефон:

В наши дни Зелениковският манастир „Св. Йоан Кръстител” е действащ православен манастир. Намира се близо до град Троян и представлява комплекс от черква и няколко жилищни и стопански сгради. Църквата е трикорабна, едноапсидна и еднокуполна псевдобазилика с открит притвор и камбанария над него. Манастирът не е водоснабден и електрифициран, но въпреки това се предлага настаняване на туристи. Скромните условия за компенсирани от спокойствието и мира, които царуват в този край.

Разположен в Стара планина, на по-малко от 10 км от Троянския манастир, светата обител в местността Зелениковец е едно неописуемо красиво и одухотворено място. За историята и дейността на манастира от основаването му не се знае много. Той е основан през 1832 година от тогавашния игумен на Троянския манастир – Партений. Не след дълго е опожарен, а по време на Априлското въстание - разрушен от турски войски при преследване на четата на Филип Тотю. Възстановяването на светата обител става през 1913 г., а година по-късно е осветена и новата църква. Иконостасът на храма е изработен от майстор Филип Македонеца, представител на Дебърската школа. Най-старата запазена жилищна сграда в манастирския комплекс е от 1872 г.

За да стигнете до Зелениковския манастир „Св. Йоан Кръстител”, ще ви послужи автомобил до някъде, а оттам насетне – пеша. Тъй като местността е станала вододайна зона за няколко градове и села в района, черният път до близката хижа “Яворова лъка” попада в границите на зоната и е затворен. Така до светата обител пряк път с кола няма. С автомобил можете да стигнете до ВЕЦ „Черни Осъм”. Оттам насетне разчитате на краката си. От другата страна на пътя срещу ВЕЦ-а, зад една синя барака, започва много добре маркирана пътека за манастира, която се изминава за около два часа и половина. Първите 30-ина минути пътеката е стръмна. След това се преминава покрай изворна чешма с място за отдих и се стига се до махала от няколко къщи, наречена “Глушка”. По-нататък маршрутът пресича Лешнишки дол, изкачва се до най-високата си точка, а оттам се спуска до Зелениковския манастир. От светата обител се открива невероятна панорама към върховете Голям Купен и Амбарица.

  • Манастири
Троян - Забележителност Зелениковски манастир - Снимка 1 Троян - Забележителност Зелениковски манастир - Снимка 2 Троян - Забележителност Зелениковски манастир - Снимка 3 Троян - Забележителност Зелениковски манастир - Снимка 4