3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Крепост Состра

Price comment  Цена:
адрес:
Троян
имейл:
info@troyaninfo.com
телефон:
0035967060964

През лятото на 2012 г. археолози от Националния исторически музей и от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките (БАН), заедно с колеги от Музея на занаятите в Троян, се натъкват на рядко откритие в областта на древното пътно строителство. Те откриват основите на останките на стария римски мост, който е пресичал река Осъм и е свързвал светилището Бога Конник с крепостта Состра. Според учените мостът е бил широк 7 метра и е бил изграден с масивна дървена конструкция - на специално място в реката са били изкопани повече от 30 широки ями в скалата, върху които са лягали дървени масивни греди.

Друга любопитна находка, открита в Состра, която днес може да бъде видяна в Националния исторически музей в София, е специална бронзова маска. Смята се, че е била парадна маска на висш римски офицер, а датировката й сочи V-IV в. пр. н. е.

Но какво представлява Состра? Това е римски военен лагер, построен върху руините на тракийско селище. Намира се на 12 км северно от град Троян и на 28 километра южно от град Ловеч. В непосредствена близост до крепостта е минавал римският път от Данубиос (р. Дунав) към Филипополис (дн. Пловдив). Разположението на Состра е изключително стратегическо. Крепостта е контролирала подстъпите на юг към Троян и е предоставяла визуален контакт към единствения проход към горното течение на река Осъм.

Археологическите разкопки при крепостта започват в началото на XIX в. Разкрити са две кули, щаб на военната част, склад за жито, жилищната сграда на командващия офицер, жилищните сгради на военните, помещенията за отсядане на държавните куриери и чиновници, място за погребения и улици. Възстановени са част от стените на града, входната врата, едната кула и всички улици в инфраструктурата на града. Типично за Римската империя покрай укрепения военен лагер постепенно се е формирало селище, в което са живели обикновени хора. Те са се препитавали като са се грижили за поддръжката на лагера, прехраната на войниците и изработването на оръжия. Заникът на крепостта Состра идва в края на V век. Тя е унищожена от хуните. Чак през късното Средновекие и Възраждането животът в местността отново се заражда.

  • Крепости
Троян - Забележителност Крепост Состра - Снимка 1 Троян - Забележителност Крепост Состра - Снимка 2 Троян - Забележителност Крепост Состра - Снимка 3 Троян - Забележителност Крепост Состра - Снимка 4 Троян - Забележителност Крепост Состра - Снимка 5 Троян - Забележителност Крепост Состра - Снимка 6 Троян - Забележителност Крепост Состра - Снимка 7