3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Птичата Дупка

Price comment  Цена:
адрес:
Троян
имейл:
infotroyan@yahoo.com
телефон:
00359889719941

Пропастната пещера Птича дупка се намира в източния дял на Троянския Балкан. Входовете й се намират северно от местността Радия трап сред гора и за намирането им няма характерни ориентири.

За местните хора местоположението на входовете й е отдавна известно, а по-високо разположеният от тях е по-удобният за спускане. Надморската му височина е 1260 м. Входният отвес е с дължина 65 м, като в дълбочина се разширява камбанообразно и достига диаметър над 10 м. Дъното му представлява блокаж, покрит с пръст и нападали отгоре материали – основно шума. Същинското дъно обаче, се намира по-ниско и до него се слиза вече без въже. Там тече малък поток и в противоположни посоки се отделят две галерии – възходяща и низходяща. Основният цвят на стените й е червеникав. Богатството и разнообразието на образуванията е изключително – наблюдават се пещерни бисери, разположени в малки синтрови джобчета и езерца, сталактити, сталагмити, сталактони, богати драперии и вкаменени водопади. Общата дължина на низходящата галерия е 302 м.

Възходящата галерия представлява низ от прагове и залички, а подът й е покрит със синтрови езерца, пълни с вода. В последната зала е съсредоточено цялото подземно богатство на пещерните образувания. Навсякъде има вкаменени водопади, сталактити, сталагмити, сталактони, каменни колони. Всички те са оцветени в най-нежни и топли тонове. Небесно синьото синтрово езерце, изпълнено с жълтоцветни бисери и каменни лилии допълват неземната красота на залата.

Общата дължина на Птича дупка е 652 м, а дълбочината й е – 108 м. Името си носи от колонията жълтоклюни (хайдушки) гарги, която я обитава. Други обитатели на пропастта са троблобионтния охлюв и троглобионтния мамарец, а многоножката е ендемит за Птича дупка и Куманица. Открити са и паяци, сенокосци и бръмбари.

Пропастта Птича дупка изисква специална подготовка за използване на вертикална техника. Проникването в нея е опасно за хора, които не я притежават, а също така не бива да се подценява и рискът от изгубване в гората при търсене на входа й.

  • Пещери
Троян - Забележителност Пещера Птичата Дупка - Снимка 1 Троян - Забележителност Пещера Птичата Дупка - Снимка 2 Троян - Забележителност Пещера Птичата Дупка - Снимка 3