3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски писти Беклемето

Price comment  Цена:
6.00
адрес:
Троян
имейл:
infotroyan@yahoo.com
телефон:
0035967060964

Троянци полагат основите на организирания туристически живот в местността още в началото на XX в. Още през 1920 г. са маркирани пътеките за Амбарица, от Бели Осъм през Падалото за Козя Стена и от Зелениковец за Пещта. Първите чуждестранни туристи в Троян идват от Германия през 1921 г. В наши дни на най-високото място на прохода Троян – Кърнаре, се намира местността Беклемето. Тя е популярна дестинация през цялата година. Местността е изходна точка на редица туристически маршрути, които водят до различните части на Троянския Балкан. През зимата пък е дестинация за любителите на снежните спортове. Тук се намират най-добрите писти у нас за ски бягане и биатлон, които са с дължина 2 км., 3.5 км., 7 км. и 10 км. Те имат одобрението на международните организации по биатлон и ски – ФИБА и ФИС.

Три ски писти, снабдени с влекове с обща дължина 3 км, очакват скиорите. На разположение на скиорите са и три ски гардероба и шест моторни шейни, както и частно ски-училище през зимата. В курорта има "Планински център", където могат да се наемат ски, обувки, шейни, както и други съоръжения за зимен спорт. Цената за еднодневна карта за възрастни е 12 лв., за деца – 5 лв.

Курортът е предпочитан ски-център в България, заради добрите условия за практикуване на зимни спортове и спокойната си обстановка. Снегозадържането тук е около 170 дни годишно.

Беклемето се намира на 20 км от Троян, част и от Национален парк Централен Балкан и е буквално обкръжен от природни и културно-исторически забележителности. Задължително отскочете до Троянския манастир. В околността се намират още селата Бели Осъм, Горно трапе, Орешак, Терзийско, Балабанско и Патрешко. Недалеч са и курортите с минерална вода Шипково и Чифлик. В тези села можете да намерите нощувки за около 15-20 лева. В Троян също има добри предложения, основно в хотели, където ще платите около 25-30 лева за една нощувка.

През последните годините Беклемето е една от ски-дестинациите, които предлага изключително ниски цени за доброто качество на услугите, които предоставя. Една от причините е, че в местността има изобилие от хижи и хотели.

  • Ски писта
Троян - Забележителност Ски писти Беклемето - Снимка 1 Троян - Забележителност Ски писти Беклемето - Снимка 2 Троян - Забележителност Ски писти Беклемето - Снимка 3