3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Забелски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Трън
имейл:
телефон:

Забелският манастир „Св. Димитър” се намира в община Трън – граничен и планински регион, с ключово географско положение — на границата с Република Сърбия. Тук природата е уникално красива и чиста, а изобилието от природни богатства и културно-исторически и религиозни паметници, сред които светата обител, правят местността привлекателна туристическа дестинация.

Манастирът, който понастоящем е периодично действащ, е разположен в планината Руй, на десния бряг на Забелска река. Според историческите сведения той е основан към средата на XIII век, като след не повече от три века животът в него запустява. Свидетелство за развиваната книжовна дейност в него е една книга - – ръкописен миней, , който се пази в Погановски манастир.

Старата църква, върху чиито основи е изградената съвременната манастирска църква, е разрушена, според историка и автор на първия академичен труд по история на България Константин Иречек, към XVIII в. Самата църква е еднокорабна, едноабсидна и безкуполна постройка с размери 12 х 5 м. Покрита е с двускатен дървен покрив. Църквата е вкопана на около 0,50 м под нивото на външния терен. Градена е с ломени камъни, тухли и преизползвани дялани камъни, спойката е с глина. В апсидата има отвор с размери: височина - 0,74 м, дълбочина - 0,70 м, и ширина - 0,28 м. В северозападния ъгъл на източната стена е оформена ниша (проскомидията). Престолът е направен от монолитен каменен блок с размери 0,83 х 1,08 х 0,53 м.

Интерес у туристите будят големите каменни блокове и колони в църквата, ползвани като маса и места за сядане. Те са пренесени от намиращото се в близост антично селище.

Всяка година на Димитровден в манастира се прави специален ритуал, известен като "кълнатата ракия". Легендата разказва, че някой си дядо Никола, на когото откраднали ралниците, донесъл шише ракия, за да пие всеки и да прокълне крадеца. Тогава крадецът се уплашил и си признал.

Още много забележителности очакват гостите на община Трън. Съвсем наблизо се намира друг български православен манастир – „Св. Архангел Михаил”. Достойни за посещения са още Трънското ждрело на река Ерма - природна забележителност, обявена за паметник на културата, както и Музеят на киселото мляко в с. Студен извор, където можете да вкусите традиционно приготвено кисело мляко, и Музейният комплекс „Бусинска керамика” в село Бусинци.

  • Манастири
Трън - Забележителност Забелски манастир - Снимка 1 Трън - Забележителност Забелски манастир - Снимка 2 Трън - Забележителност Забелски манастир - Снимка 3