3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Трънски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Трън
имейл:
телефон:

Трънският манастир “Св. Архангел Михаил” се намира в поречието на р. Ерма, в източните склонове на планина Руй, на няколко километра от град Трън и на 76 км от София. В светата обител не живеят монаси. Може да се каже, че манастирът е в окаяно състояние и от 2010 година насам е стартирана кампания за набирането на средства, необходими за консервацията и реставрацията на светата обител. Община Трън пък се е ангажирала да изгради черен път до манастира. В наши дни единствената запазена сграда в Трънския манастир е църквата "Св. Архангел Михаил". Тя е построена през 1680 г. и представлява трихонална, кръстовидна постройка от бигор и греди и седмоъгълен купол.

Съществува легенда за построяването на храма, посветен на светеца. Действието в нея се развива още по римско време. В местността живеели много римляни. Жените им се кичели със злато по главите и извезвали паети от чисто злато по нагръдниците си, а мъжете им си украсявали дръжките на ножовете и сабите със злато и диаманти. Край римското селище имало Голямо езеро. То давало богат улов от риба. Една зима имало толкова много сняг, че езерото започнало да прелива и да застрашава жителите на селото, включително храмовете на Аполон и Хера. В такъв критичен момент всички християни се събрали и измолили от Бога спасение. Той чул молитвите им и изпратил Архангел Михаил. Архангелът застанал на една скала, извадил меча си и разсякъл скалата на две. Образувало се ждрело. Втурнала се водата през провлака ждрело и цялото езеро изтекло през него. Обърнал се Архангел Михаил към трите бука, растящи наблизо, докоснал едната бука с огнения си меч, и от под корените им потекла бистра изворна вода. „Ето тук ще лекувате телата и душите си, измивайки всичко лошо и нечисто от тях, болка и страдание!”- изрекъл Архангела и отлетял в небесата. А хората от благодарност му построили храм, близо до трите буки с лековитата изворна вода.

И до днес трите буки стоят там, а изворът продължава да отдава своята лековита вода на света. Олицетворението на трите бука са Господ Отец, Син и Светият Дух.

Несъмнено историята на Трънския манастир е богата и заема важно място в живота на българите през годините. Много малка част от нея обаче е запазена. За начало на съществуването на светата обител може да се приеме годината, посочена от Константин Иречек в книгата му "Пътувания из България" – 1643 г. В книгата си историкът ни разказва за красотата на храма и за надписите, стоели едно време над входната врата на църквата.

Един от малко изтъквани факти за манастира, които си заслужава да знаем и да споделяме с новите поколения, е, че именно в манастира край Трън е живял и творил един от сръбските патриарси. Става дума за българина Ефрем Белградски. Сръбската църква го канонизира през 1404 г. за светец. Погребан е в Светата Трънска Обител.

Трънският манастир не предлага спане и храна. До него се стига лесно от град Трън, като се тръгне на север по поречието на р. Ерма.

  • Манастири
Трън - Забележителност Трънски манастир - Снимка 1 Трън - Забележителност Трънски манастир - Снимка 2 Трън - Забележителност Трънски манастир - Снимка 3