3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Бедек

Price comment  Цена:
адрес:
Трявна
имейл:
governor@gb.government.bg
телефон:
0035966800200

Връх Бедек се намира в Стара планина. Разположен е на 1488 метра надморска височина и се радва на висок интерес от туристи, намиращи се в близкия град Трявна. Има плоско и покрито с букови гори било. Ако ви се случи да попаднете в един от най-красивите и вдъхновяващи градове - Трявна, оттам можете да стигнете до Бедек за около 5 часа.

Върхът се намира между върховете Българка и историческия Бузлуджа (1441 м). Има връх Голям Бедек и връх Малък Бедек. През тях минава маркировката на най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“ - Ком - Емине. Маршрутът съвпада с финалната отсечка на европейския туристически маршрут E3, който свързва Атлантическия океан с Черно море.

Между връх Българка и връх Бедек се намира местността „Хайдушкото кладенче“, за която битуват множество легенди и предания. Любопитен факт е, че тук се е намирало светилището на Асклепий. Той е бог-лечител в древногръцката митология, син на Аполон и нимфата Коронида.

Относно именованието на връх Бедек, учените смятат, че то е произлязло от обстоятелството, че се намира в район, където духат силни и постоянни ветрове. Двата прохода, Тревненско-Мъглижкия в Стара планина и Змейовският в Средна гора, са разположени на една права линия, която съединява Северна България с Южна България. По тази линия минава силно въздушно течение от север на юг и през голяма част от годината през тези проходи духа силен вятър. Неслучайно на един от посочените върхове в местността Бедек наскоро е изграден мощен парк от 20 ветрови електротурбини. Този характерен за двата прохода вятър може да е дал основание за появата на посочените названия Най-вероятният превод на името Бедек е „обвеян от вятъра”.

Ако искате да стигнете до връх Бедек, можете да използвате туристическа маркировка от с. Боженци и от град Плачковци. В района функционират няколко хижи: Бузлуджа нова, Бузлуджа стара, Българка и Кръстец.

В местността можете да откриете още много интересни природни и културно-исторически забележителности. Тук са пещерите Змеюва дупка и Марина дупка, водопадите Големият Мъглижки скок и Енински скок, крепостите Градище, Крън, Севтополис, гробниците Голямата Косматка, Казанлъшка тракийска гробница, Оструша, Светицата и много други. В старопланинските градчета ще откриете и много къщи-музеи, в които ще се потопите в едновремешна България.

  • Върхове
Трявна - Забележителност Връх Бедек - Снимка 1 Трявна - Забележителност Връх Бедек - Снимка 2 Трявна - Забележителност Връх Бедек - Снимка 3