3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Кръстец

Price comment  Цена:
адрес:
Трявна, 33, ул. Ангел Кънчев
имейл:
tourinfo-tryavna@globcom.net
телефон:
0035967762247

Екопътека „Кръстец” (позната също и под името „Бъзовец”) е открита официално през 2005 година. Тя започва от железопътна спирка „Бъзовец”, която е разположена в непосредствена близост до гара „Кръстец”. Маршрутът се движи по централното било на Стара планина. Трасето открива забележителни гледки към този район, един от най-малко познатите и същевременно един от най-красивите в Средния Балкан.

Според поверието именно оттук е минала процесията, която пренася мощите на Свети Иван Рилски до столицата на новоосвободената Втора българска държава Царевград Търнов. Традицията повелявала при преместване от едно място на друго, мощите на почитаните от християнската религия светци винаги да нощуват в храмове. Иначе се вярвало, че „погански” сили могат да отнемат част от сакралността на тленните останки. Именно това е и причината по конкретния повод край Кръстец да бъде изграден параклис, който днес е възстановен и носи името на най-почитания български светец.

Общата дължина на трасето е сравнително малка – около 3 километра. Най-екстремната (ако изобщо можем да използваме такова определение) част от него е в самото начало, когато то се изкачва стръмно в посока север, набирайки сериозна височина по страничното ребро на връх Бъзовец (897 м надморска височина), чието име носи и спирката, на която е изходната точка на екопътеката. Плоското било на Бъзовец разкрива зашеметяващи гледки и в четирите световни посоки. По протежение на екопътеката са разположени информационни табла, представящи на туристите специфичните особености на региона.

Оттук маршрутът се спуска плавно, продължавайки да разкрива великолепни панорами към разположените в околните долове старопланински махали. Приблизитено в средата на пътеката е изграден удобен заслон, край който има дървени пейки и маси, преразполагащи към приятна почивка сред природата.

Екопътеката има формата на издължена, затворена окръжност. Връщането в изходната точка е не по-малко интригуващо от първата част. Преминава се през красиви места, разкриващи цялото растително и животинско многообразие на Централна Стара планина. Въпреки немалката денивелация между най-ниската и най-високата точка по трасето, екопетека „Кръстец” е изключително приятна и възможна дестинация дори за начинаещи туристи.

  • Екопътека
Трявна - Забележителност Екопътека Кръстец - Снимка 1 Трявна - Забележителност Екопътека Кръстец - Снимка 2 Трявна - Забележителност Екопътека Кръстец - Снимка 3 Трявна - Забележителност Екопътека Кръстец - Снимка 4