3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Марина Дупка

Price comment  Цена:
адрес:
Трявна
имейл:
телефон:

Съкровищата и легендите за пещерите винаги са привличали копнеещите за приключения и злато. Такова място е пещерата Марина дупка, която се намира в село, близо до град Габрово. Има легенда, че съкровището, за което се говори в пещерата Марина дупка е заровено някъде в нейния край. Това години наред не дава покой на иманярите и такива от цялата страна се стичат, за да са първите, открили старовремското злато

Русенски спелеолози откриха в пещерата Марина дупка послание в бутилка, което престояло там цели 32 години.

То било поставено в далечната 1977 година в една от нишите на пропастта на 3 километра от входа й. С него пещерняците от клубовете в Дряново и Севлиево искали да отбележат най-далечното проучено място в тази част на природния феномен по време на окръжната експедиция „Марина дупка - 77". В текста имало и шеговити фрази: „Турихме туй листу в туй стъклу, след като го изпихме. То беше пълну с ром."

Накрая следвали подписите на членовете на експедицията. След престоя си в пещерата посланието вече е исторически документ и скоро ще бъда показано в сайта на Българската федерация по спелеология.

Преди русенските спелеолози в продължение на 32 години нито една експедиция не е достигала до това място, затова посланието е намерено толкова късно. Русенци се завърнаха преди дни от пещерата край Трявна, след като изследваха и картографираха неизвестни досега галерии. Целта на спелеолозите е да намерят нейно продължение и да установят дали тя се свързва под земята със съседната пещера Змейова дупка.

Спелеолози твърдят, че под един от навесите още стои обувката на загинал преди време иманяр.

Пещерата Марина дупка е една от най-достъпните пещери, макар и входът й да е леко пропаднал надолу, заради годините. Ако сте любител пещерняк и планинар, това е може би вашият начин да се забавлявате и да прекарате отпуската си, заедно с пикник по невероятните полянки в околността.

Пещера Марина дупка е разположена край село Генчовци, на около 7 км от Трявна, на около 25 км от Габрово и на около 235 км от столицата София.

Пещерата е една от най-достъпните за спелеолози в страната. Общата и дължина е 3075 метра.

Първите проучвания започват през 1923 година и продължават и до днес. В пещерата е открит нов биологичен вид, който носи името „Нетолецки – Манеки”.

До пещерата се достига по 5 км асфалтов път, последващи от 2 км каменист и черен път.

Посетителите на Марина дупка могат да отседнат в къщите за гости в с. Генчовци или в множеството хотели в град Трявна и да се насладят на красивия регион.

  • Пещери
Трявна - Забележителност Пещера Марина Дупка - Снимка 1 Трявна - Забележителност Пещера Марина Дупка - Снимка 2 Трявна - Забележителност Пещера Марина Дупка - Снимка 3