3 stars 3 stars 3 stars

Град
Трявна - градът на майсторите

Price comment  Цена:
адрес:
Трявна
имейл:
tourinfo-tryavna@globcom.net
телефон:
+35967762247

Планински въздух, много зеленина, вековни гори, бистри води, съвременна архитектура, умело съчетана с красотата на възрожденските къщи – това е град Трявна. И днес градът носи възрожденския дух на своите бащи и деди – прочути дюлгери, резбари и иконописци. Така се оформя прочутата Тревненска художествена школа – най-старата възрожденска школа в България. Старата част на Трявна е обявена за архитектурен резерват, където са запазени около 140 паметника на възрожденската архитектура.

В Трявна е съхранен единственият възрожденски архитектурен ансамбъл-площад “Капитан Дядо Никола”. За църквата „Свети Архангел Михаил” се говори, че е създадена още във времето на Калоян, но вкопаването й в земята, показва, че е обновявана или строена наново през турско време – 1819 г. Като във всеки възрожденски град църквата е в непосредствена близост с училището, Школото, както го наричат в Трявна. В него е учителствал стария Славейков. В центъра на възрожденския ансамбъл (на възрожденския площад )се издига прочутата часовникова кула, строена в началото на ХІХ век. Друг символ на Трявна е Гърбавият мост, който води към Стария град. Най-прочута в Трявна е Даскаловата къща. Днес тя е музей на резбарското изкуство. Двете слънца по тавана напомнят за облога сключен между млад и стар майстор, за това кой ще направи по красиво слънце. За резултата още се спори, но за красотата съмнение няма, произведенията остават и днес връх в резбарското изкуство. Напълно уникален не само за Трявна, но и за България е Музеят на азиатското и африканско изкуство, разположен в стара баня, на комина, на която гнездят щъркели. Възрожденското градче се сдобива с тази много сериозна колекция благодарение на дарителството на американец с български корени-Златко Паунов, майка му била родом от тревненските махали и той завещава всичко събирано с години на родното й място. Предметите са 200 и са с произход от Тибет, Непал, Китай, Индия и някои африкански държави. Входът е 2 лв. Друга забележителност е Славейковата къща, където са родени и деветте деца на Петко Р.Славейков. Тук е и къщата-музей на Ангел Кънчев, която обаче работи предимно (като повечето музеи тук) през летния сезон. Зимните посещения са по заявка. Не на последно място ще споменем местната иконописна школа, която представя 160 икони-оригинали на шестте тревненски фамилии иконописци. Ако пък сте се уморили от музеи и разходки по занаятчийските улички, горещо препоръчваме местната кухня и уютните заведения. Местата за отсядане са много и за всеки джоб.

Трявна - Забележителност Трявна - градът на майсторите - Снимка 1 Трявна - Забележителност Трявна - градът на майсторите - Снимка 2 Трявна - Забележителност Трявна - градът на майсторите - Снимка 3 Трявна - Забележителност Трявна - градът на майсторите - Снимка 4