2 stars 2 stars

Музей
Трявна - Музей на резбарското из...

Price comment  Цена:
1
адрес:
Трявна, 27, ул. П. Р. Славе...
имейл:
tryavna_museum@mail.bg
телефон:
+35967762166

Неслучайно музеят се намира в Трявна. Тук се е зародила Тревненската художествена школа – най-старата в България. Тя възникнала на предела между XVII и XVIII век и се развила в три направления – иконопис, дърворезба и строителство. Това са и трите основни занаята, които са практикували местните майстори. Музеят на резбарското изкуство се помещава в старата Даскалова къща. Самата къща е паметник на културата. При украсата й с дърворезба двама местни майстори - Димитър Ошанеца и помощника му Иван Бочуковеца – сключват облог чие произведение ще е по-красиво. Двамата се трудят в продължение на 6 месеца върху таваните на две съседни стаи.

След месеци на труд и усилия в Даскаловата къща изгрели две слънца, всяко от които красяло по неповторим начин тавана на стаята. Малко се знае как е свършил облогът между майсторите и още се спори по този въпрос.

В музея е уредена и дърворезбарска работилница, която показва начина, по който се изработва дърворезбата, както и инструментите на майстора. Музеят работи без почивен ден, от 9 до 17 ч през зимата и от 9ч до 19ч през лятото, а беседа на български струва 5 лв.

Работно време: 09:00 до 17:00

Трявна - Забележителност Трявна - Музей на резбарското изкуство - Даскалова къща - Снимка 1 Трявна - Забележителност Трявна - Музей на резбарското изкуство - Даскалова къща - Снимка 2 Трявна - Забележителност Трявна - Музей на резбарското изкуство - Даскалова къща - Снимка 3