3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Грамадлива

Price comment  Цена:
3.00
адрес:
Трявна
имейл:
pepa_hristova@abv.bg
телефон:
00359884332221

Хижа Грамадлива се намира в източната част на живописната Тревненска област от Стара Планина, на 876 метра надморска височината. Хижата е също така туристически обект на БТС. Местността е наистина забележителна – кристалният планински въздух, лекият повей на вятъра и старите дървета са причина туристи да се стичат по всяко време на годината до хижа Грамадлива. Самата тя разполага с четиридесет места, в стаи с по 2,3,4 и 6 легла. През зимата се отоплява с локално парно, а на разположение на посетителите са туристическа кухня, столова и външни санитарни възли. Сградата е електрифицирана и водоснабдена, е отоплението е на печки с твърдо гориво. До нея се стига по три километрова пътека, започваща от Прохода на Републиката.

Областта предлага маршрути за планинско колоездене, мото крос, наблюдения на орнитолози, фотолов, изучаване на защитени видове и много други. Има разнообразие от туристически пътеки - гара Кръстец – хижа Грамадлива (три – до четири часа), от хижата до село Райковци (два до два часа и половина), Велико Търново – Предела (с автобус) и от там до Грамдлива – около час път пеша.

В почит на красотата на района и с цел нейното запазване е изградена Екопътека Грамадлива, която е редовно поддържана и съблюдавана. Тя дава шанс на ценителите на Балкана да се докоснат до сърцето му – хладки водопадчета, вековни дървета и защитени видове животни. По нея се стига и до впечатляващото езеро Мандрата, което предлага условия за спортен риболов и барбекю. До него се намира местност, където се намира паметник издигнат в почит на отряд руски разузнавачи от Освободителната война. В местността са и множество чешми, беседки, огнища и площадки за наблюдение.

Съседни туристически обекти са хижа Химик - 0.30ч. , хижа Предела - 1.00ч., заслон Бутора - 4.30ч. , хижа Ски База Грамадлива - 0.15ч.

  • Хижи
Трявна - Забележителност Хижа Грамадлива - Снимка 1 Трявна - Забележителност Хижа Грамадлива - Снимка 2 Трявна - Забележителност Хижа Грамадлива - Снимка 3