3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Кръстец

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Трявна
имейл:
телефон:
0035962650454

Хижа "Кръстец" се намира на 100 метра западно от жп гарата със същото име, насред дъхавият аромат на борове в гората. На 12 километра е от град Плачковци и на 18 километра по асфалтов път от Трявна.

Сградите са две, като заедно побират четиридесет души. Стаите са с по 3, 4 и 5 легла. В една от сградите - тази на два етажа – на първия етаж има малка и голям столова с телевизор, туристическа кухня и санитарни възли. Единият е пригоден за баня с топла вода. На втория етаж са спалните помещения, като отоплението е с електрически печки и на твърдо гориво.

Паркингът побира осем автомобила, а отвън има допълнителни тоалетни, резервно водоснабдяване, полянка и асфалтова площадка. На разположение на туристите са и кът за отдих с барбекю и място за огнище, както и площадка за палатков лагер.

Близо до хижата са параклисът „Свети Иван Рилски чудотворец“ на връх Голям Кръстец, панорамната площадка „Гледката“, екопътека и заслон „Бъзовец“ и още други. Може да се използва като отправна точка за излети в Тревненската планина. Местностите „Конарското“, средновековната крепост „Царска могила“ и пещерите „Килиите“ ежегодно привличат туристи.

Хижа Кръстец работи през цялата година, дори по празници. Ходи се с предварителна заявка, а стопанин е ТД Академик – ВТУ.

  • Хижи
Трявна - Забележителност Хижа Кръстец - Снимка 1 Трявна - Забележителност Хижа Кръстец - Снимка 2 Трявна - Забележителност Хижа Кръстец - Снимка 3