3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Котлите

Price comment  Цена:
адрес:
Туден
имейл:
titz_2006@abv.bg
телефон:
+35972923547

Водопад "Котлите" се намира в близост до гр. Годеч при село Туден. Водопадът се намира на река Дракул, която пресича високи отвесни скали и образува 3 пада на водата с обща височина около 20 м. За да стигнете до него, ще трябва първо да минете покрай Букоровския манастир в близост до Туден. До самия манастир се стига пеша по черен път в полето. Водопадът се намира на около 200 м от манастира в стръмно дере, като се излиза от горната му страна. Слизането до котела под водопада е по много стръмна пътечка сред отвесни скали. В котела водата е образувала малко езеро. Има и полянка, подходяща за пикници и снимки.

Съвсем близо до водопад Котлите се намира още една обител – Разбоишкият манастир. Това е стар, малък, вдълбан в скалата манастир. До него се стига като се продължи по пътя малко след табелата за Букоровския манастир и после още около 30 мин пеша по черен път, които слиза до река Нишава и стара железопътна линия. Водопадът и двата манастира могат да бъдат обходени без проблем за около 4-5 часа.

До годечкото село Гинци, което е точно на пътя за прохода Петрохан има още един пироден феномен. Това е скалният комплекс „Заското”, включващ карстовата пропаст „Заското” и пещерите „Диневата пещера”, „Кривата пещера”, „Светата вода” и „Подмоло”. Всиките те са достъпни обаче само с пещерен водач.

  • Водопади
Туден - Забележителност Водопад Котлите - Снимка 1 Туден - Забележителност Водопад Котлите - Снимка 2