3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Туден – Разбоишки м...

Price comment  Цена:
адрес:
Туден
имейл:
телефон:

Изходната точка на маршрута е разположеното на 5 километра от Годеч село Туден. То е характерно с планинския си облик, изразяващ се в наличието на около 30 махали, „пръснати” по протежение на река Нишава от Годеч до Букоровския манастир „Свети Георги Победоносец” – единственият на територията на България, който има цели пет черкви. Първите исторически данни за селото са от XV век.

От Туден трасето следва пътя до Букоровския манастир. Разстоянието е по-малко от километър и половина и се изминава за около 20 минути. Макар и светата обител да не е особено позната на широката туристическа общност, тя е забележителна в много отношение и определено си заслужава да я посетите. Петте й църкви („Свети Георги”, „Света Петка”, „Св. Св. Кирил и Методий”, „Света Неделя” и „Вси Светии”), й придават уникалност в български контекст, а липсата на каквито и да било сигурни доказателства за миналото на манастира го обгръщат в допълнителна тайнственост.

След като разгледаме „Св. Георги Победоносец”, маршрутът ни отвежда до живописното корито на левия приток на Нишава река Дракул. Там можем да се насладим не само на изключително красивата планинска местност, но и на 20-метровата водна каскада Котлите. Реката прави три последователни скока, които са особено атрактивни през пролетта и есента, когато Дракул е най-пълноводна. Водопадът е разположен само на неколкостотин метра от манастира и до него се стига по стръмна пътека, която отвежда до речното дере.

Най-сериозният преход от целия маршрут е дълъг 3,5 километра и води от Котлите до Чепърленския манастир „Света Петка”. За първи път той е споменат в османските регистри през XV век, но на територията му са открити византийски артефакти още от времето преди да бъде основана Дунавска България. По време на междуособиците в Османската империя манастирът е разрушен и опустява, за да бъде възстановен през 1918 година. Днес в него не живеят монаси.

Разстоянието от Чепърленския до Разбоишкия манастир се изминава за около половин час, през хубава планинска местност. „Въведение Богородично” е скална обител, живописно разположена на отвесните скали над годечкото село Разбоище. Смята се, че е основан около XV век, макар някои данни да говорят, че е доста по-стар. Той също става жертва на кърджалийските набези, но е възстановен през 1841 година. Гледката към околностите му е особено впечатляваща.

Разстоянието от манастира до село Разбоище е по-малко от два километра. Преходът е много лек и подходящ за туристи от всякакви възрасти и с малък опит.

  • Маршрути
  • Манастири
Туден - Забележителност Маршрут Село Туден – Разбоишки манастир - Снимка 1 Туден - Забележителност Маршрут Село Туден – Разбоишки манастир - Снимка 2 Туден - Забележителност Маршрут Село Туден – Разбоишки манастир - Снимка 3 Туден - Забележителност Маршрут Село Туден – Разбоишки манастир - Снимка 4