3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Остров Калимок

Price comment  Цена:
адрес:
Тутракан
имейл:
tictutrakan@gmail.com
телефон:

Калимок се намира западно от град Тутракан и е един от големите острови в българската акватория на река Дунав. Той е разположен северно от низината Побрежие, като дължината му е почти четири, а максималната ширина - около половин километър. Тъй като от българския бряг на Дунав го отделят само двадесетина метра, Калимок е леснодостъпен и е едно от предпочитаните места за плажуване от местните хора.

Заради отличния, чист и ситен пясък, спокойствието, красивата природа и почти неограничените възможности за практикуване на водни спортове обаче, островът постепенно се превръща в място, на което туристи от цяла България прекарват няколко часа или дни през най-горещите летни дни. За това спомага и автомобилният мост, който го свързва с българския бряг и прави достъпът изключително лесен.

Калимок е залесен с върба, черница и канадска топола, така че предлага хубава сянка и живописни гледки дори и в най-топлата част на годината. Плажът е малък, но за сметка на това почти никога не е пренаселен и позволява да откриете някое тихо местенце, на което да се насладите пълноценно на спокойствието и щедрите слънчеви лъчи. Реката тук тече бавно, почти мудно, а дъното е полегато и чисто. Това предполага отлични условия за плуване, водата е топла, но бъдете внимателни все пак, защото плажът е неохраняем и това винаги вещае потенциални опасности.

Имайте предвид, че островът се намира изцяло на територията на защитената местност “Калимок - Бръшлен”, така че трябва да спазвате всички правила и ограничения, който са наложени от природозащитниците. Това се отнася с особена сила за онези от вас, които решат да опънат палатка и да прекарат тук няколко дни, защото Калимок е една от особено ценните местности, що се отнася до опазването на редки и защитени видове водоплаващи птици.

  • Плажове
Тутракан - Забележителност Плаж Остров Калимок - Снимка 1 Тутракан - Забележителност Плаж Остров Калимок - Снимка 2 Тутракан - Забележителност Плаж Остров Калимок - Снимка 3