3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Остров Радецки

Price comment  Цена:
адрес:
Тутракан
имейл:
телефон:

Остров Радецки (известен на местните и като Малък Калимок) се намира западно от град Тутракан, в близост до по-обширния Голям Калимок, с който е обединен в защитената местност “Калимок - Бръшлен”. Островът е дълъг малко повече от три километра и половина и има широчина от около половин километър.

Намира се на стотина метра от българския бряг, от който до него можете да стигнете с рибарска лодка срещу скромно заплащане. Има и друг начин, но той е реализируем само в най-топлите месеци - тогава Голям и Малък Калимок са свързани помежду си с пясъчна коса заради ниските нива на река Дунав, и от първия до втория може да се стигне по суша. До Голям Калимок пък от българския бряг води автомобилен мост.

По-голямата част от Радецки е покрита от хубави гори от върба и топола, а при пролетното пълноводие на Дунав бреговата му ивица бива заливана почти всяка година. За сметка на това обаче, когато високите води на реката се оттеглят, оставят след себе си чиста ивица от фин пясък, на която можете да се опънете и да релаксирате, наслаждавайки се на хубавите слънчеви лъчи, характерни за региона.

Течението тук е слабо, дъното е полегато и чисто, а на острова има достатъчно място за плажуване, тъй като той не е известен на масовите туристи. Това позволява на малкото му посетители да си намерят спокойно местенце и да се наслаждават на красивата гледка и топлите води на Дунава. Имайте предвид, че ако решите да плажувате тук, поради защитения статут на острова, е нужно да се придържате стриктно към всички указания и правила, наложени от природозащитните институции.

  • Плажове
Тутракан - Забележителност Плаж Остров Радецки - Снимка 1 Тутракан - Забележителност Плаж Остров Радецки - Снимка 2 Тутракан - Забележителност Плаж Остров Радецки - Снимка 3