3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Бабско пръскало

Price comment  Цена:
адрес:
Тъжа
имейл:
телефон:

Маршрутът на екопътека „Бабско пръскало” има денивелация между най-ниската и най-високата си точка от малко над триста метра (1193 м и 1519 м надм. вис.). Трасето е кръгово и се изминава за около 4 – 4,5 часа. Изходната точка на прехода се намира на 11 километра от село Тъжа в посока едноименната хижа, така че някои туристи избират да стигнат до там с автомобил.

Още от старта си екопътеката ни посреща подобаващо – със спираща дъха панорама към резерват „Джендема” и Тъжанското ждрело. В началото пътят е покрит с чакъл и върви през букова гора, отвеждайки до местността Бабски рът. Тук е построена наблюдателница, от която се разкриват прекрасни гледки към резервата, връх Юрушка грамада и живописните каскади от водопади по течението на река Дълбока. По цялото протежение на екопътеката са поставени информационни табели, които ни предлагат любопитни данни за линията на хоризонта, резерват „Джендема”, бозайниците и пернатите, обитаващи парка, релефа, растителния свят на района и, разбира се, за водопада Бабско пръскало.

От Бабски рът трасето се отклонява от пътя и продължава на дясно през гъста букова гора и закътана между могъщите дървета поляна с обособен кът за почивка. След това екопътеката се изкачва стръмно към високопланинската безлесна зона и пресича заоблено било, а после се спуска към водопада Бабско пръскало. Гледката е впечатляваща, особено през пролетта и есента, когато река Бабска е пълноводна. Пръскалото е високо 54 метра и е изключително живописно. Маршрутът преминава над Бабска река по дървен мост и се изкачва стремително през поляни, осеяни на много места със скали, след което достига най-високата точка на трасето.

От нея екопътеката се връща в обратна посока до кът за отдих, предлагащ вълнуваща гледка към Бабското пръскало, доминиращия над околността връх Ботев и резервата „Джендема”. Преходът продължава през поляна от алпийски тип и започва да се спуска стръмно надолу. Впоследствие пътеката става по-равнинна и се разширява, като се разделя на две, позволявайки ни да изберем дали да се насочим към ниското и контролно-информационния пункт на Дирекция Национален парк „Централен Балкан” или да продължим покрай гората за хижа „Русалка”.

Маршрутът има сравнително високо ниво на трудност и не е подходящ за изминаване в зимни условия. През топлите месеци обаче той е съвсем постижим дори и за планинари без особен опит и физическа подготовка. Екопътеката предлага изобилие от красиви гледки и наистина си заслужава да бъде измината.

  • Екопътека
Тъжа - Забележителност Екопътека Бабско пръскало - Снимка 1 Тъжа - Забележителност Екопътека Бабско пръскало - Снимка 2 Тъжа - Забележителност Екопътека Бабско пръскало - Снимка 3 Тъжа - Забележителност Екопътека Бабско пръскало - Снимка 4 Тъжа - Забележителност Екопътека Бабско пръскало - Снимка 5 Тъжа - Забележителност Екопътека Бабско пръскало - Снимка 6