3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Кадемлийско Пръскало

Price comment  Цена:
адрес:
Тъжа
имейл:
телефон:

Сред красотите на Централния Балкан, в подножието на връх Триглав, със страшна сила бумтят водите на един от най-красивите водопади в България – Кадемлийския. На 1500 метра надморска височина, спускащ се от седемдесет метра, водопадът се спуска от отвесен скален венец и се разбива в порой от пяна и студени пръски. Той е част от река Кадемлийска, която е десен приток на Тъжа, която носи името и на селото, което често е начална точка на пътя към водопада.

Самият той е лесно достъпен и подходящ за посещение във всеки сезон. Намира се след отбивката за хижа Триглав, на час и половина от хижа Тъжа. До него се стигна от село Тъжа, по коларския път водещ към хижа Триглав. Може да се отиде и пеша - пътуването отнема около четири- пет часа, но далеч не е непосилно, а и районът, който е защитена местност от 1965 година, е изпълнен с красиви природни феномени. Водопадът се намира непосредствено встрани от пътя и трудно може да бъде пропуснат.

Тъжа - Забележителност Кадемлийско Пръскало - Снимка 1 Тъжа - Забележителност Кадемлийско Пръскало - Снимка 2 Тъжа - Забележителност Кадемлийско Пръскало - Снимка 3