3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Тъжа – връх Марагидик

Price comment  Цена:
адрес:
Тъжа
имейл:
телефон:

Началото на маршрута е в централната част на село Тъжа (община Павел баня, област Стара Загора). Оттук се върви по отлично маркирана пътека, по която до хижа „Триглав” се стига за около 3-4 часа, в зависимост от физическата подготовка на туристите. Можете да изберете и вариант с транспорт, тъй като до горе от селото стига черен път, с дължина 18 километра.

Пътеката минава през забележително красиви местности, виейки се към най-високите части на старопланинския масив Триглав, разположен на юг от главното било и доминиращ над околността с могъщата си снага. Преходът не е много тежък, макар да изисква сравнително добра физическа подготовка. Върви се по протежение на коритото на река Бабска, която се спуска към мястото, на което се влива в Тъжа от изворите си, разположени в седлото между върховете Малък и Голям Кадемлия (известен и като Триглав).

По трасето на пътеката се намира и един от най-известните водопади в България – Бабското пръскало. Макар и сравнително нисък в сравнение с другите пръскала в Централна Стара планина, той е изключително красив и впечатляващ. Постепенно виейки се по бреговете на реката пътеката набира височина и около час след като премине покрай Бабското пръскало достига до хижа „Триглав”.

Тя е разположена в подножието на едноименния връх, висок 2276 метра. Намира се в местността Голяма Равна и има общ капацитет 50 места. Хижата е бивша ведомствена база на завод „Арсенал” Казанлък и е разположена на 1400 метра надморска височина. Оттук тръгват няколко маршрута, свързващи „Триглав” с едни от най-важните и атрактивни туристически обекти на територията на масива.

Разстоянието от хижа „Триглав” до връх Мазалат (2196 метра) се изминава за около 1-2 часа, а маршрутът не е особено труден. Върхът предлага една от най-обзорните гледки в Балкана, а и във всички български планини. Оттук се откриват панорами във всички посоки – главното било на Стара планина, водопадите Бабско (55) и Кадемлийско (74 м) пръскало, а на юг можем да видим северните склонове на Средна гора.

  • Маршрути
  • Върхове
Тъжа - Забележителност Маршрут Село Тъжа – връх Марагидик - Снимка 1 Тъжа - Забележителност Маршрут Село Тъжа – връх Марагидик - Снимка 2 Тъжа - Забележителност Маршрут Село Тъжа – връх Марагидик - Снимка 3