3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Държавен куклен театър - Търговище

Price comment  Цена:
адрес:
Търговище, 5, ул. Христо Бо...
имейл:
puppet_tshte@abv.bg
телефон:
0035960165085

Куклен театър -Търговище е създаден от група ентусиасти през януари 1961 г. като самодеен състав към Читалище "Напредък". От 01.10.1975 г. се обособява като Държавен куклен театър.

Първата премиера е на 15.02.1961 г. - постановката "Вълшебният галош".

За 47 години са осъществени и изиграни повече от 160 постановки, пред повече от 2 300 000 зрителя в град Търговище, и в над 100 селища в страната и чужбина.

В репертоара на театъра присъстват произведения от класически и съвременни автори, от българската и световна куклена драматургия, както и от националния фолклор.

Висок е престижът на Държавен куклен театър град Търговище, завоюван при гостувания в Полша, Хърватска, Испания, Германия, Русия, Пакистан, Белгия, Украйна, Куба, Сърбия, Румъния, Турция.

Особена гордост за театъра е гостуването на сцената на ВТО в Москва, по лична покана на автора на "Ну волк, погоди" А.Курляндский. Спектакъла получи благодарствен адрес от Сергей Образцов.

Високото художествено ниво на театралната продукция е завоювало признанието и на зрителите, и на театралните специалисти на фестивали и форуми в страната и чужбина.

В репертоара на театъра присъстват произведения от класически и съвременни автори, от българската и световна куклена драматургия, както и от националния фолклор. Широко е жанровото разнообразие, диапазона на използваните изразни форми и средства, техниките за водене на кукли: от чисто куклен театър зад параван, куклена пантомима с импровизирани кукли, мюзикъл, изпълнения на живо и с кукли в естрадно-вариететен спектакъл, до чисто драматичен такъв. Заглавията се интерпретират актуално и модерно, сценографските решения са разнообразни и силно въздействащи, което определя своеобразния динамичен стил на спектаклите.

  • Театър
Търговище - Забележителност Държавен куклен театър - Търговище - Снимка 1 Търговище - Забележителност Държавен куклен театър - Търговище - Снимка 2