3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Младост

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Търговище
имейл:
h_mladost@abv.bg
телефон:
00359882966346

Хижа Младост се намира в Преславската планина, в местността Никола Симов- Куруто, което е североизточно от връх Младост, на 618 метра надморска височина. Пътят до нея минава по асфалтиран път от селата Стража и Чековна.

Построена през 1965 година, хижата кандидатства през декември 2005г по програмата "Форум" и го спечели. През февруари 2006 е направена реновация на сградата, а през 2010 е направен основен ремонт.

Самата сграда е голяма и триетажна, с капацитет от 45 места, стаите са с легла за 3, 4 и 5 души. На разположение са туристическа кухня, столова, лавка, място за индивидуално приготвяне на храна, парно и камина. Посетителите могат да използват също така Wi-fi, билярд и тенис на маса. Идването с кола не е проблем, тъй като има паркинг. В района има и спортна площадка за волейбол и мини футбол. За малките има въжена градина с въжен тролей, зоокът и панорамен бинокъл. Панорамата към Търговище и околността е спираща дъха и привлича ежегодно туристи от цяла България.

Местна забележителност е Мисионис - на 30 минути път от хижата или 15 от местността "Парка". Чехът Карел Шкорпил, още преди век допуска, че Мисионис се е издигал на 7 км. западно от град Търговище. През 1962 година проф. Димитър Овчаров, започва археологически разкопки на изявеното възвишението Крумово кале, намиращо се в самия край на този проход. Открива мощна крепост от V - VI век, със запазени стени, високи до 3-4 метра. Сега тя може да бъде посетена от туристи, а сред стените и все още е запазен духът на славното минало.

Пакет три и повече нощувки с включена храна - 19лв за ученици до 18г.; 22лв за навършилите 18г.

  • Хижи
Търговище - Забележителност Хижа Младост - Снимка 1 Търговище - Забележителност Хижа Младост - Снимка 2 Търговище - Забележителност Хижа Младост - Снимка 3