3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Търниченско пръскало

Price comment  Цена:
адрес:
Търничени
имейл:
телефон:

Търниченско пръскало е поредният величествен водопад, гордо бумтящ своята песен сред склоновете на Стара Планина. Височината му е цели 40 метра и водите на реката, на която се намира галят непристъпните скали на масива. Самият той е в района на Средна Стара Планина, до село Търничани, в землището на община Павел Баня.

Началната точка на пътешествието е Гара Търничени, която се намира на подбалканския път. От там се хваща черен път, който води на север към планината. Кратко след тръгването по него – около километър-два – се стига до ниска постройка. От там пътят продължава през малка рекичка, по която се върви нагоре по пресечена местност. Суровата красота на мястото е подчертана на места от липсата на растителност и могъщите камъни, обграждащи мястото.

Има пътека, но тя се е загубила във времето и се вижда само от време на време. Достатъчно е да се следва лъкатушенето на рекичката и да се преодолеят стръмните участъци, които се намират по-горе в местността.

Пътят е труден и е подходящ за опитни туристи, тъй като наклоните са стръмни и ронливи, а заобикалянето на скалите изисква сигурност и баланс. Цялостният път от подножието на масива до водопада отнема около 30-40 минути. Най-красив е през март, април и май, когато е и най-пълноводен.

  • Водопади
Търничени - Забележителност Водопад Търниченско пръскало - Снимка 1 Търничени - Забележителност Водопад Търниченско пръскало - Снимка 2 Търничени - Забележителност Водопад Търниченско пръскало - Снимка 3