3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Тюленово

Price comment  Цена:
адрес:
Тюленово
имейл:
телефон:

Плажът на Тюленово определено не е плаж в класическия смисъл на думата. В преобладаващата си част морският бряг край малкото селище е покрит с високи до тридесет метра отвесни скали, които впечатляват със живописността си. Разбира се, на някои места достъпът до бреговата линия е възможен, но и там тя е покрита с едри и по дребни скални отломъци.

Въпреки всичко Тюленово е привлекателна туристическа дестинация и събира хиляди летовници ежегодно. Особената му притегателна сила се дължи на възможността за практикуване на екстремни спортове, особено на катерачество. Морският прибой е придал на скалите причудливи форми, издълбал е ниши, пещери и миниатюрни вдлъбнатини, които са не само живописни, но и изключително подходящи за този спорт.

Наред с любителите на високите нива на адреналин обаче, тук идват и съм обикновени туристи, искащи да се насладят на скалните красоти и да си починат пълноценно в на едно спокойно и красиво място. Далеч от обичайните дестинации за масов туризъм, Тюленово си е спечелило славата на тайнствено и недостъпно място, макар и съвсем да не е така.

Ако не сте прекалено претенциозни към липсата на лъскави хотели и луксозни ресторанти, в Тюленово бихте могли да си изкарате повече от романтично. Селото е създадено преди близо два века от преселници, предимно от Котел и Смядово. Кръстено е така през 1942 година, след като Добруджа е върната на България от Румъния поради една много необичайна и нетипична за Черно море причина. Тук живеят двойка тюлени заселени на мястото от румънската кралица.

Съвсем нехарактерните за региона животни откриват отлично местообитание в скалните пещери и създават подобаваща популация. За съжаление в момента тя е почти унищожена. Въпреки това, красивата и сурова природа на Тюленово го прави отлично място за почивка.

  • Плажове
Тюленово - Забележителност Плаж Тюленово - Снимка 1 Тюленово - Забележителност Плаж Тюленово - Снимка 2 Тюленово - Забележителност Плаж Тюленово - Снимка 3