3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Фотински водопад

Price comment  Цена:
адрес:
Фотиново
имейл:
bat_tourist@abv.bg
телефон:
+3593553226220

Фотинският водопад е красив, водопад до село Фотиново, което се намира в близост до Пещера и Батак. Малка, но пълноводна река преминава през скали, като оформя 3 пада, най-големият от които е около 16 м.

Самият водопад е трудно достъпен, но много красив. До него се стига за около 1ч нормално ходене, като от село Фотиново (в долната му част от Джамията) тръгва път, който следва реката. В началото реката е от дясно след около 20 мин ходене се преминава мост и реката остава от ляво. По пътя може да се отседне на беседка, построена на малко хълмче. След като реката е останала в ляво, се продължава по пътя, който се изкачва, а реката остава в дерето.

Туристите трябва да внимават за малка площадка в ляво от пътя, където се виждат скали - там в подножието на скалите се намира водопадът. Като ориентир може да се използва и шума на падащата вода. От това малко отклонение слиза пътека към дерето (има бяло зелена маркировка на някои дървета), която преминава реката и продължава нагоре по другия склон. След изкачването му се открива гледка към водопада. В дясно от водопада се простира обширната дъбова гора "Кузалтията".

Един от най-атрактивните маршрути в околностите на Батак е този през с. Нова махала - с. Фотиново и стига до местността "Фотински водопади".

  • Водопади
Фотиново - Забележителност Фотински водопад - Снимка 1 Фотиново - Забележителност Фотински водопад - Снимка 2 Фотиново - Забележителност Фотински водопад - Снимка 3