3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Градска градина Хасково

Price comment  Цена:
адрес:
Хасково, бул. България
имейл:
tourism.haskovo@gmail.com
телефон:
+35938666444

Основите на съвременния парк Градска градина в Хасково са поставени в края на 19-ти век. По покана на тогавашните градски управители в Хасково пристига Марин Пенчев – създателят на Борисовата градина, който е учил декоративно градинарство в Унгария. Той поставя началото на парковото строителство в Хасково – той проектира построяването на алейната мрежа на Градската градина и ръководи засаждането на първите декоративни дървета, храсти и цветни лехи.

През 1910 г. синът му Гюла (сираче с унгарски произход), който вече е български гражданин – Георги Пенчев, се връща в Хасково, за да довърши започното от баща си. Той разширява площта на парка и тя достига до 41 дка., засадени са едроразмерни дървета. По това време са създадени градинката до театъра, паркът „Мерсито” и „Европейският парк”.

През 2011 г. е започната пълна реконструкция на парк Градската градина. На 21 ноември 2011 г. е открита напълно обновената Хасковска градска градина. Извършено е пълно блгоустрояване на алейната мрежа на най-стария парк в града, обособени са кътове за игра и отдих, изградено е площадно простанство с детска площадка и съоръжения за игра на деца от 3 до 12 год, изкуствено езеро, сцена с места за посетители на три нива и места за инвалиди. Съществуваща растителност е запазена, като са засадени нови видове широколистни и иглолистни дървета, декоративни храсти и треви и разнообразни сезонни растения.

Нововъведение е работното време на парк Градската градина – от 06,00 до 20,00 през зимното часово време, и от 06,00 до 23,00 през лятото.

Работно време: 06:00 до 23:00

Хасково - Забележителност Градска градина Хасково - Снимка 1 Хасково - Забележителност Градска градина Хасково - Снимка 2 Хасково - Забележителност Градска градина Хасково - Снимка 3