3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Зоопарк Хасково

Price comment  Цена:
адрес:
Хасково
имейл:
tourism.haskovo@gmail.com
телефон:
0035938666444

Зоопарк "Хасково" е разположен в гъстите широколистни гори на парка „Кенана”. Той е любимо място на децата. Началото на зоопарка е поставено през 1958 г. Иван Господинов устройва в района на дендрариума кътове за мечка, елени и сърни. През 1977 г. зоокътът се разполага на отредения за целта терен от 12 дка. Отделени са места за тревопасни животни, хищници, маймуни, гризачи, водоплаващи, грабливи и други видове птици. Заслугите за изграждането и поддържането през годините са на И. Господинов, инж. В. Златинов, Пенчо Ангелов, д-р Д. Тодева и други, а много от животните са „осиновени“.

През 2006 г. общината започна основна реконструкция на зоопарка, като някой клетки са просто санирани, а други изцяло разрушени и на ново построени. Първият сектор на зоопарка е този с водоплаващите птици. Той представлява една огромна клетка с две каменни езера на различни нива и преливник между тях. Видовете в този сектор са: Зеленоглава патица, Пекинска патица, Няма патица - Мюлар, Ням лебед, Домашна гъска; Втори сектор е този с гризачите, включващ следните видове: Заек, Морско свинче, Нутрия. Непосредствено до тях е разположен секторът с грабливи птици, чиито обитатели са Бухал, Обикновен мишелов, Скален орел. Следва сектора с дребни бозайници и този с декоративни птици, включващи съответно Носати мечета, Язовец, Белка; Пор Фуро и пернатите видове: Токачка, Паун, Пръстенчат фазан и някои породи домашни кокошки и породи гълъби. В лявата страна е сектора с приматите. Тук обитатели са Зелена морска котка, Мантиест павиан, Макак Магот. До приматите е разположен сектора на големите котки. Първият представител е мъжки леопард. До петнистото коте са разположени две чисто нови клетки за лъвовете , които са гордостта на зоопарка, защото всяка година имат поколение от по 2 до 4 малки. До мъжкия лъв са последните 2 нереконструирани клетки. Те са обитавани понастоящем от две кафяви мечки. Следващият сектор е този на дребните хищници, от семейството на кучетата, и включва Вълци, Лисици и Чакали. Този сектор беше на 100% разрушен и построен наново според предписанията на ЕС.Последният сектор, но не по значение, е и най-големият, този с тревопасните. Секторът се състои от 5 клетки, разположени в кръг с общ център и общи огради. Между клетките има малки входове, така че малките видове да могат да обикалят от клетка в клетка. Този сектор включва Елен лопатар, Сърна, стадо Муфлони, Тибетски як, Понита. В района на зоопарк са разположени множество заведения, хотели, басейни, лятното кино, детски кът и спортни съоръжения, както и язовир „Сивата вода”. Тук са разположени тенискортовете, чиято база от 8 оборудвани игрища и професионални треньори е много добра за тенис и скуош. Разходката из зоопарка гарантира едно наистина чудесно преживяване. Срещата с животните в съчетание с природата в парка доставят положителни емоции както за малчуганите, така и за възрастните. Човек се чувства зареден, отпочинал и в добро настроение.

  • Паркове

Работно време: 09:00 до 19:00

Хасково - Забележителност Зоопарк Хасково - Снимка 1 Хасково - Забележителност Зоопарк Хасково - Снимка 2 Хасково - Забележителност Зоопарк Хасково - Снимка 3 Хасково - Забележителност Зоопарк Хасково - Снимка 4 Хасково - Забележителност Зоопарк Хасково - Снимка 5 Хасково - Забележителност Зоопарк Хасково - Снимка 6