3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Минерални бани Хасково

Price comment  Цена:
адрес:
Хасково, Хасковски минералн...
имейл:
min_bani@abv.bg
телефон:
+35937222020

Община Минерални бани се намира в югоизточната част на България, на 18 км от областния град Хасково. Общината е обгърната от прекрасна горска растителност, която я дарява с кристално чист въздух и естествена красота. В района са открити множество археологически находки от праисторическата епоха, античността и средновековието, което е свидетелство за хилядолетното използване на обилните и горещи минерални води тук. В областта на Хасковски минерални бани има 15 хидротермални извора, чиято температура варира от 54°С до 56 °С. Минералните води, слънцето и мекият климат оказват изключително благоприятно въздействие върху човешкия организъм. В курорта се лекуват редица вътрешни, хронични и ставни заболявания. На разположение на посетителите на курорта са спортно-лечебни и профилактични терени, пътеки за дозирано теренно лечение, условия за отдих в лесо-парковите зони на курорта. В свободното си време гостите имат възможност за разходки и излети в живописните околности на курорта, както и за посещение на близкия град Хасково, и неговите забележителности.

Забележителностите по тези места са много – поддържан резерват „Борака” в землището на село Сърница, защитена местност „Аида” – село Спахиево, скалния феномен „Орлова скала”, комплекс от скални образувания „Побития камък”, природна забележителност „Огледалната скала” . Едни от най-посещаваните места са Долмените край село Сърница. Интересен обект е следа от Римската епоха, наречен „Стъпката”. Според историците това е старинен саркофаг, а местното население е създало легенда за Богородица и за нейната “чудодейна стъпка”, затова и християни и мюсюлмани почитат това свято място и оставят конец или парче от дрехата си за здраве и щастие. Други останки от Римско време са крепостите „Градището” и крепост над село Сърница. Шарапаните са скални вдлъбнатини, направени от хората преди 2600-2800 години. Това са изкуствено направени вдлъбнатини в скалите, в тях обитателите на тези места са преработвали грозде за вино. Шарапани има в местностите Кара кая, Гарваница, Пожарището, Аврамов камък. В местността „Дренака” се намира находище на момина сълза и божур.

Близостта на Хасково дава възможност да се възползвате от много начини за забавление, а местата за отсядане са според всеки вкус и възможности.

Хасково - Забележителност Минерални бани Хасково - Снимка 1 Хасково - Забележителност Минерални бани Хасково - Снимка 2