3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски писта Тънково и хижа Тънково

Price comment  Цена:
адрес:
Хасково, община Стамболово,...
имейл:
телефон:
0035937212234

През 2009 година хижата и ски-пистата над село Тънково бяха обновени. В тях бяха вложени около 300 000 евро, спечелени по проект. Хижата, която се стопанисва от община Стамболово, е напълно завършена и оборудвана. Направените нововъведения превръщат местността в още по-привлекателна не само за местното население, но и за любителите на зимните спортове от цялата страна. В съчетание с природата на северното подножие на източнородопския масив си гарантирате приятна и незабравима почивка.

Ски-пистата над Тънково е дълга около километър, разположена е на 700 метра надморска височина, а фактът, че е разположена на северен склон, е предпоставка ски-сезонът тук да е със завидна продължителност. Тя е подходяща както за напреднали скиори, така и за тези, които правят първите си стъпки в този спорт.

Самата хижа „Тънково” се намира в местността Сладката вода, съвсем близо до селото. Тя е с капацитет 34 места с външни санитарни възли. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова. На втори и трети етаж на хижата има по една стая и един апартамент със самостоятелни санитарни възли.

До хижата се достига по почвен път, има оформено и място за паркинг.

Близо до село Тънково се намира най-живописният изкуствен язовир у нас. Със своите 27 km² площ той е 3-ят по големина язовир в България след „Мандра“ и „Искър“. Не изпускайте възможността да го видите с очите си! Язовирът образува красиви меандри и заливи, а брегът му е живописен и в по-голямата му част девствен. А зад стената на язовира има нещо, което малцина са виждали – естествено образуван каньон. Т.нар. каньон е дълъг почти километър. Районът е приказен за разходка както през топлите, така и през студените месеци от годината. Тук буквално прелива от защитени местности, резервати, тракийски светилища, крепости и антични гробници, а природата омиротворява и обогатява въображението и ума ни.

  • Ски писта
  • Хижи
Хасково - Забележителност Ски писта Тънково и хижа Тънково - Снимка 1 Хасково - Забележителност Ски писта Тънково и хижа Тънково - Снимка 2 Хасково - Забележителност Ски писта Тънково и хижа Тънково - Снимка 3