3 stars 3 stars 3 stars

Град
Хасково - градът на Богородица

Price comment  Цена:
адрес:
Хасково
имейл:
tourism.haskovo@gmail.com
телефон:
+35938666444

Разположен на важен кръстопът, свързващ Изтока и Запада, Европа и Азия, в Хасково се отразява цялата история на България. Най-старите поселения на територията на града датират още от новокаменната ера (V хил. преди Хр.). Доказателство за дългия път в историята са многобройните праисторически, тракийски, римски, късно антични и средновековни археологически паметници. Най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца е издигната на хълм „Ямача” и се е превърнала в символ на града. Повече за монумента може да научите тук: http://sveta_bogoroditsa_haskovo.hotelmap.bg/

В град Хасково са запазени няколко къщи от 19 век - периодът на българското Възраждане. Тe впечатляват с оригиналната си архитектура, прекрасните дърворезби по таваните, стените, вратите, красивата декоративна украса в стаите. Уредените от Регионалния исторически музей постоянни експозиции в тях разкриват съкровища от бита на хасковлии - смайваща смесица от селския, градския и европейския бит. Непременно трябва да се видят от този период - Къщата на чорбаджи Паскал, Шишмановата къща, Кирковото училище, Гурковата къща, Къщата на чорбаджи Димитрак.

Днес Хасково е и един от традиционните винарски центрове в страната и е известен като национален балнеоложки център. Забележителна е църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ от 1861 година. Паметникът впечатлява с богатите дърворезби на иконостаса, архиерейския трон и на малкия иконостас (проскинитарий), дело на известния майстор Яне Спиров. Вече три десетилетия в края на април в Хасково се събират дебютанти в поезията и прозата от цялата страна, привлечени от традиционните литературни дни “Южна пролет”. В края на май прочутият парк “Кенана” край Хасково се превръща в сцена на народното творчество - провежда се съборът “Китна Тракия пее и танцува”. В него се надсвирват, надпяват и надиграват самодейни състави.

До Хасково се намира с. Клокотница, където приз 1230 г. цар Иван Асен ІІ разбива войските на епирския владетел Теодор Комнин.

Близо до Хасково се намират и Александровската гробница, Перперикон, Светилището на Орфей при с. Татул

Хасково - Забележителност Хасково - градът на Богородица - Снимка 1 Хасково - Забележителност Хасково - градът на Богородица - Снимка 2 Хасково - Забележителност Хасково - градът на Богородица - Снимка 3 Хасково - Забележителност Хасково - градът на Богородица - Снимка 4 Хасково - Забележителност Хасково - градът на Богородица - Снимка 5