3 stars 3 stars 3 stars

Град
Хисаря

Price comment  Цена:
адрес:
Хисаря
имейл:
телефон:

Хисаря е древен и млад град. Древен като своите лечебни извори и млад като техните свежи струи. Намира се на около 40 км северно от Пловдив.

Още в петото хилядолетие преди новата ера край Хисарските минерални извори възникнало праисторическо селище от късния неолит. От тогава животът в него никога не е замирал. Територията на града се намира в пределите на някогашна крепост. През 293 година е обявен за град при император Диоклециан. Днес всички запазени паметници на културата (крепостна стена, амфитеатър, общствоествени сгради, християнски базилики, казармени помещения, вили, терми и римска гробница), от този период са обединени в национален археологически резерват „Диоклецианопол“. Градската архитектура на древния град е съсредоточена в днешния парк “Момина сълза” на Хисаря. Тук се намират най-голямата представителна обществена сграда (резиденция), термите на площ около 2000 кв. м и амфитеатърът. На 300 м южно от укрепения град се намира римска семейна гробница. Тя е запазена в оригинал и е достъпна за посещения. В нея могат да се видят пъстроцветна подова мозайка и стенописи с рози.

Съвременният град Хисаря, център на община Хисаря в област Пловдив, е световноизвестен национален и международен туристически център , гостоприемен и модерен европейски курорт. Той предлага прекрасни условия за отдих и балнеолечение, за конгресен , еко-пешеходен, селски , културен, ваканционен и други видове туризъм , незабравими изживявания в света на тайнствата и красотите кна Хисарското Средногорие. Крепостната стена, ням и величествен свидетел на историята на града, заобиколена от красиви паркове съществува и до сега. В центъра на града се намира забележителният със своите стенописи православен храм „Свети Панталеймон”, построен през 1889 г. Интересен е и най-старият (от 1845 г.) православен храм „Свети Димитър” в квартал Веригово.

На територията на Община Хисаря, на 20 км. западно от града, се намира с. Старосел, където през 2000 година бе разкрит Тракийски култов храм , датиран от края на V и началото на IV век преди новата ера. Това е един от най - големите тракийски царски комплекси в Югоизточна Европа.

В околностите има идеални условия за лов и риболов - 4 ловни полета с разнообразен дивеч и десетки чисти и зарибени язовири. Ловното дружество разполага с техника и водачи.

В Хисаря има много възможности за настаняване – от малки семейни къщи за гости до 4-звездни луксозни хотели. Повечето големи хотели разполагат със съвременни СПА и балнеологични центрове и предлагат богато разнообразие от възстановяващи и лечебни процедури.

Хисаря - Забележителност Хисаря - Снимка 1 Хисаря - Забележителност Хисаря - Снимка 2 Хисаря - Забележителност Хисаря - Снимка 3 Хисаря - Забележителност Хисаря - Снимка 4 Хисаря - Забележителност Хисаря - Снимка 5 Хисаря - Забележителност Хисаря - Снимка 6