3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Хотнишка екопътека

Price comment  Цена:
адрес:
Хотница
имейл:
tic@velikoturnovo.info
телефон:
00359887659829

Хотнишката екопътека е изградена в живописното ждрело на река Бохот, в непосредствена близост до великотърновското село Хотница, на около 15 километра от старата столица на България. Дължината на трасето е само околи километър и половина, но то предлага невероятни гледки на посетителите си. Разположена там, където Предбалкана се среща с Дунавската равнина, екопътеката се вие по склоновете на дълбоко всечения каньон, буквално надвесвайки се над десетки каскади от водни прагове, по-малки водопади и причудливи карстови образувания.

Маршрутът започва от забележителния Хотнишки водопад. Височината му почти достига 30 метра, но истинското му достойнство за туристите се крие в невероятната му красота. На прохладната поляна край вира в подножието на водопада има подходящи условия за пикник и изграждане на палаткови лагери. Тук е построена и дървена беседка с огнище.

Началото на Хотнишката екопътека е разположено на левия бряг на водопада, след което стръмно се изкачва по скалите над него и се „промушва” през каменни тунели, откъдето преди векове е падала водата, необходима за работата на съществуващата някога воденица. На няколко пъти трасето пресича ждрелото по дървени мостчета, изградени така, че да разкриват впечатляващи гледки към скачащата от камък на камък река Бохот. Пътеката е достъпна през всички годишни сезони, може да бъде премината от начинаещи туристи, а дори и от деца, но към подобно начинание е необходимо да се подходи с нужното внимание и подготовка.

Хотнишката екопътека е особено впечатляваща в горещи дни, когато се превръща в желана дестинация за всички, които искат да се спасят от палещите лъчи на слънцето. Почти отвесните стени на ждрелото са буквално плувнали в зеленината на бръшляни и други увивни растения, а маршрутът без предупреждение редува прохладни закътани местенца със слънчеви полянки.

Крайната точка е извора Кая бунар, който също впечатлява с красотата си. Хотнишката екопътека е изключително достъпна за туристи. В непосредствена близост до двата й края минават асфалтови шосета, които позволяват достигането до нея с автомобил. Живописното село Хотница, разположено само на 3 километра, предлага възможност за пренощуване, както и редица забележителности от древната и възрожденска история. Тук е открито и Хотнишкото съкровище – едно от най-старите свидетелства за обработка на злато в света.

  • Екопътека
Хотница - Забележителност Хотнишка екопътека - Снимка 1 Хотница - Забележителност Хотнишка екопътека - Снимка 2 Хотница - Забележителност Хотнишка екопътека - Снимка 3 Хотница - Забележителност Хотнишка екопътека - Снимка 4 Хотница - Забележителност Хотнишка екопътека - Снимка 5 Хотница - Забележителност Хотнишка екопътека - Снимка 6