3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Храбрино – Димитрин...

Price comment  Цена:
адрес:
Храбрино
имейл:
телефон:

Изходната точка на маршрута е село Храбрино (община Родопи), разположено на 15 километра южно от град Пловдив. Селото е един от центровете на туризма в Орфеевата планина – тук са разположени стотици вили, а Храбрино е изходна или междинна точка по редица туристически трасета – за хижите „Здравец”, „Равнища” и „Родопски партизани”, за Бойково и др. В селото и района непосредствено около него са построени цели четири параклиса, една църква и два отлично запазени до наши дни римски моста.

Маршрутът е подходящ най-вече за туристи, които искат да си направят една приятна и тонизираща разходка, без да се напрягат прекалено много. По своята същност Димитринино кале представлява живописен каньон на една от рекичките, преминаващи през Храбрино. По негово протежение се разкриват страхотни гледки. Пътят не е нито труден, нито пък има опасни участъци.

Тръгва се от чешмичката в центъра на селото, разположена точно срещу сградата на Кметството. Оттам се поема по асфалтовия път, а след около двеста метра се стига до нова чешма, при която се отклоняваме от шосето и поемаме по черен път. Маршрутът се вие през лозята на селото, минава покрай поредната чешмичка и пресича пътеката за хижа „Здравец”.

За да се достигне до Димитринино кале не е нужно да се отклонявате от черния път където и да било. Навлизайки в живописното ждрело на малката Градечка река той постепенно се превръща в миниатюрна пътечка, която се вие по живописните и стръмни брегове. Тя пресича съседната горичка и скоро извежда до уютно място за пикник, съоръжено с няколко скари, дървени пейки и маси.

Ако продължим по пътеката, ще стигнем до едно от вече споменатите малки параклисчета в околностите на село Храбрино – „Свети Никола”. Пътят до него отнема още около 45 минути след като навлезем в ждрелото. Цялата местност е много красива и завладяваща, предлага приятна отмора сред природата и всъщност маршрутът няма строго определена крайна точка. Просто, след като се порадвате на околностите на Храбрино, можете да се върнете в селото по същия път. Ако решите да продължите още около час по пътеката през гората ще достигнете до останките на крепостта Димитринино кале, която свидетелства за богатото историческо минало на региона.

С повишено внимание към прехода трябва да се подхожда след проливни дъждове през пролетта и есента, тъй като всички рекички в района повишават обема си многократно и неведнъж са причинявали големи опустошения по земеделските земи и домовете на хората от околните села.

  • Маршрути
Храбрино - Забележителност Маршрут Село Храбрино – Димитринино кале - Снимка 1 Храбрино - Забележителност Маршрут Село Храбрино – Димитринино кале - Снимка 2 Храбрино - Забележителност Маршрут Село Храбрино – Димитринино кале - Снимка 3 Храбрино - Забележителност Маршрут Село Храбрино – Димитринино кале - Снимка 4 Храбрино - Забележителност Маршрут Село Храбрино – Димитринино кале - Снимка 5