3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Христо Даново – хиж...

Price comment  Цена:
адрес:
Христо Даново
имейл:
телефон:

Маршрутът от Христо Даново (община Карлово, област Пловдив) започва от центъра на селото. Оттук трасето поема по асфалтирана улица в западна посока и продължава няколко километра, без да се отклонява от нея докато се достигне до постройка, заобиколена от ограда. Това е мястото, на което шосето свършва и маршрутът поема вляво по черен път, по който се върши 4-5 километра през местност, в която се редуват скалисти и затревени участъци.

Стига се до разклонение на трасето, като вляво се отделя път, слизащ към речно корито. Правилният път, по който трябва да поемем е другият, който достига до местността Далмъдере, следвайки живописното речно корито, което при пълноводие се превръща в разярена бурна река. Постепенно маршрутът навлиза в планински терен, а скоро достигаме и до табела, която обозначава началото на Национален парк „Централен Балкан”.

Скоро след това се преминава по сравнително нов мост, на около сто метра след който има разклонение за хижа „Козя стена”. Върви се по гърба на страничния за главното било рид Узунбурун, като маршрутът прави сравнително широки и плавни серпентини. Пътеката е добре обозначена с табели и маркирана. По цялото й протежение тя се изкачва стръмно, почти без полегати участъци. Разстоянието се взема приблизително за около два часа. Минава се през живописни местности, а могъщото старопланинско било се издига почти отвесно над нас.

Сравнително лесно е да се ориентираме в посоката, защото просто трябва да продължаваме нагоре по рида Узунбурун, но е препоръчително много да внимаваме и да следим къде са отклоненията от маркировката, за да не се залутаме из гъстата букова гора. Когато наберем сериозна височина, пътеката излиза от дървесния пояс и поема през типично високопланиниски каменист терен, покрит на места с хвойнови храсти.

Оттук вече можете да се насладите на цялото великолепие на тази част от Стара планина и страховитите отвесни скали на Козята стена. За да видите Козя стена обаче, трябва да се изкачите над скален комплекс, наречен Чифлишки кошари, западно от който излиза пътеката. Вече обаче сте достатъчно близо до билото и крайната си цел, така че ви остава да стиснете зъби още малко. А Козя стена наистина си заслужава усилието. Малко са местата, на които можете да се насладите на толкова внушителни гледки.

  • Маршрути
  • Хижи
Христо Даново - Забележителност Маршрут Село Христо Даново – хижа Козя стена - Снимка 1 Христо Даново - Забележителност Маршрут Село Христо Даново – хижа Козя стена - Снимка 2 Христо Даново - Забележителност Маршрут Село Христо Даново – хижа Козя стена - Снимка 3